Liselere Geçiş Sınavı’na (LGS) sayılı günler kala, Bahçeşehir Koleji PDR Bölümü Direktörü Sibel Durak, sınav heyecanının yalnızca öğrencilere değil, ailelere de yansıdığını belirterek ebeveynlere önemli uyarılarda bulundu. Durak, 15 Haziran’da sınava girecek olan 2011 doğumlu Alfa kuşağının yaratıcı, sorgulayıcı ve teknolojiyle iç içe bireyler olduğunu vurgulayarak, geleneksel sınav odaklı başarı anlayışının bu kuşağın potansiyelini yansıtmada yetersiz kaldığını dile getirdi.

Durak, “Başarı; sadece yüksek not ya da kazanılan sınav değildir. Anlamlı işler üretmek, bireysel ilgi alanlarında derinleşmek ve sosyal katkı sağlayabilmektir. Aileler çocuklarının doğasını tanımalı, başarıyı çok boyutlu değerlendirmelidir” dedi.

Sınav öncesi artan stresin doğal olduğunu belirten Durak, “Sakin kalın, destek verin” çağrısı yaptı. “Elinden gelenin en iyisini yapman yeterli” yaklaşımının motive edici ve baskıdan uzak olduğunu vurgulayan Durak, yalnızca sonuca değil, çabaya odaklanmanın çocuğun özgüvenini destekleyeceğini ifade etti. Aşırı beklentinin, “Başarılı olmalıyım ki değerli olayım” algısını tetikleyebileceğini belirten Durak, bu durumun çocuğun duygusal gelişimini de olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.

Heyecanın tamamen ortadan kaldırılmasının değil, yönetilmesinin önemli olduğunu söyleyen Durak, ebeveynlere şu önerilerde bulundu:

– “Heyecanlanma” gibi baskı oluşturan cümlelerden kaçının.

– Çocuğunuzu dinleyin, kaygılarını ifade etmesine izin verin.

– Duygusal destek en güçlü hazırlıktır; her durumda yanında olduğunuzu hissettirin.

– Sınavı hayatın tek belirleyicisi gibi göstermeyin.

– Rutinleri koruyun, kıyaslama yapmayın.

– Akademik başarıya odaklanmak yerine çocuğun bireysel yeteneklerini destekleyin.

Köklü lisede para karşılığı devamsızlık hakkı iddiası!
Köklü lisede para karşılığı devamsızlık hakkı iddiası!
İçeriği Görüntüle

Durak, Alfa kuşağının potansiyelinin yalnızca sınavlarla değil, çok yönlü gelişim ve yaratıcılıkla değerlendirilebileceğini vurguladı.

Kaynak: T24