Anayasa Mahkemesi (AYM), gazetecilerin yıpranma hakkı için konulan ‘basın kartı sahibi olma’ şartına ilişkin kanun maddesini Resmi Gazete’de 14 Şubat’ta yayınlanan kararla iptal etti.

Yüksek mahkeme hükmün iptal edilmesi nedeniyle doğacak hukuksal boşluğun kamu yararını ihlal edecek nitelikte olması, hükmünün dokuz ay sonra yürürlüğe girmesine karar verdi.

AYM kararı sonrası yeni bir yasal düzenleme yapılması gerektiğini belirten Türkiye Gazeteciler Sendikası avukatı Ülkü Şahin, aksi halde dokuz ayın sonunda basın-gazetecilik mesleğinde çalışanlar için yıpranma tazminatının kaldırılacağını söyledi.

“Hak kaybı yaşanmaması amaçlanmış”

Karar nedeniyle eğer yasal düzenleme yapılmazsa yasal boşluk doğacağını dile getiren Şahin şöyle devam etti:

“AYM, yasal boşluğun doldurulması için dokuz aylık bir geçiş öngörmüş. Bu konu kararda "İptal Kararının Yürürlüğe Gireceği Gün Sorunu" olarak ele alınmış ve ilgili düzenlemenin iptal edilmesi ile doğacak olan hukuksal boşluğun kamu yararını ihlal edecek nitelikte olması şeklinde açıklanmış. Böyle bir geçiş süresinin öngörülmesi olumlu. Çünkü düzenleme bugün iptal edilmiş olsaydı gazeteciler yıpranma payından mahrum kalacaktı.

“Yeni düzenleme yapılmazsa hak kayıpları yaşanacak”

“Dokuz aylık süre öngörülmesi ile yeni düzenlemeye geçişte hak kaybı yaşanmaması amaçlanmış. Ancak dokuz ayın sonunda yeni bir düzenleme yapılmazsa bu madde yürürlükten kalkacak ve gazetecilerin yıpranma payı da yeni bir düzenleme yapılana kadar ortadan kalkacak, hak kayıpları yaşanacak.

“Ne yazık ki bu durum hem basın kartı olan gazetecileri hem de olmayan gazetecileri etkileyecek. Çünkü kararda her ne kadar basın kartı şartı tartışılmış ise de 16. bendin tamamı yani basın ve gazetecilik mesleğinde çalışanların yıpranma payı iptal edilmiş durumda.”

Durmuş: Düzenleme bir an önce yapılmalı

TGS Başkanı Gökhan Gümüş ise AYM’nin verdiği karar sonrasında bir an önce yasal düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. Meclis’te grubu bulunan partilerin başkan vekilleriyle önümüzdeki haftalarda bir araya geleceklerini ifade eden Durmuş, internet medyası dahil tüm gazetecilileri kapsayan bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını ifade etti:

"AYM’nin gazetecilere verilen yıpranma payında basın kartı aranması zorunluluğu kaldırmasını olumlu buluyoruz. 2013‘te yasada yapılan değişiklikle yıpranma payından sadece basın kartı sahiplerinin yararlanabileceği hükme bağlanmıştı. Bugün bu zorunluluk Basın Kanundaki ilgili maddenin iptal edilmesiyle ortadan kalktı ama AYM’nin verdiği bu karada bir eksiklik var. Gerekli düzenlemenin yapılabilmesi için Meclis’e dokuz ay gibi bir süre veriyor. Eğer yasada gerekli değişiklik dokuz ay sonunda yapılmazsa, düzenleme yapılana kadar yıpranma payının tüm gazeteciler için askıya alınması söz konusu. Bir an önce internet medyası dahil tüm gazetecileri kapsayacak bir düzenleme yapılması gerekiyor.

"Biz hazırlıklarımızı yapıyoruz. Önümüzdeki hafta Meclis’te grubu bulunan partilerin başkan vekillerine bir dizi ziyaret gerçekleştirip, yasanın bir an önce yapılmasını talep edeceğiz."