Sakarya Valiliği’nce mevsimlik tarım işçilerinin gelişinde yaşanabilecek aksaklıkların önlenmesi amacıyla kurul oluşturuldu. Vali Yardımcısı Selda Dural başkanlığında toplanan kurulda, üretimin korunması ile verimli, huzurlu ve sorunsuz bir sezon geçirilebilmesi için hasat öncesi alınması gereken tedbirler değerlendirildi.

Koordinasyon kurulu toplantısı,  Büyükşehir Belediyesi, İl Tarım Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, İl AFAD Müdürlüğü, İl Göç İdaresi Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile Ziraat Odası Başkanlığından ilgili Başkan, İl Müdürü ve yöneticilerin katılımları ile gerçekleştirildi.

22 BİN MEVSİMLİK İŞÇİ

Sakarya Vali Yardımcısı Selda Dural Türkiye’nin en önemli tarımsal ihraç ürünü olan fındık tarımı için her yıl genellikle Diyarbakır, Batman, Mardin, Şırnak ve Şanlıurfa illerinden yaklaşık 22 bin mevsimlik işçi ve ailesinin Sakarya’ya geldiğine işaret etti.

Dural, “İlimizde fındık tarımının vazgeçilmezi durumunda olan mevsimlik tarım işçilerini misafir olarak ağırlıyoruz. Fındığın dalda kalmaması, üretiminin korunması ve sürekliliği için mevsimlik tarım işçilerine önemli derecede ihtiyaç duyulmaktadır. Kamu yönetimi ve Koordinasyon Kurulu olarak, sürecin desteklenebilmesi, verimli, huzurlu ve sorunsuz bir sezon geçirilebilmesi için, hizmetine ihtiyaç duyulan kamu kurum ve kuruluşları sürece dâhil edilerek, imkânlar ölçüsünde yeni tedbirlerin alınması sağlanmış, planlamalarda yapılmıştır” dedi.

ÇOCUK İŞÇİLİĞİN ÖNLENMESİ

Tarım işçileri ve beraberindeki aileleri için; eğitim, sağlık, barınma, güvenlik ve soysal hizmetlerinin de iyileştirilmesine yönelik planlamaların yapıldığı kurulda, önceki planlamaların yanı sıra ek önlemlerin alınması kararlaştırıldı.

Buna göre çocukların tarladan uzak tutulmaları için, Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından okullarda çocuklara yönelik eğitim, sosyal etkinlik ve aktivitelerin düzenlenecek. Yaşlılar için de Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından psikolojik ve sosyal destek hizmetlerinin verilecek.

SAĞLIK TARAMASI VE ÇOCUK GELİŞİMİ

Diğer önlemler şöyle:

İl Sağlık Müdürlüğü, mobil sağlık ekipleri oluşturarak, tarım işçilerinin sağlık taramalarını yapacak ve çocuk gelişimlerinin takip edilmesini sağlayacak.

Belediyeler geçici yerleşim yerlerinde gerekli temizlik, ilaçlama ve su temin edilmesi çalışmaları yapacak.

İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı işçilerin göç döneminde yolculuklarını güvenli ve sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için gerekli tedbirleri alacak.