Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, katledilişinin 16. yıldönümü için düzenlenen törende, Agos Gazetesi’nin eski merkezinin bulunduğu Şişli’deki Sebat Apartmanı önünde anılıyor.

Hrant Dink, 19 Ocak 2007’de, Agos Gazetesi’nin o dönemki merkezinin bulunduğu Sebat Apartmanı önünde suikaste uğrayarak yaşamını yitirmişti.

Düzce'de traktör devrildi: 16 işçi yaralı Düzce'de traktör devrildi: 16 işçi yaralı

Dink için katledilişinin 16. yıldönümünde, suikaste uğradığı yerde düzenlenen anma töreni başladı. Töreninin yapılacağı alanda çok sayıda yurttaş bir araya geldi.

Polis çevrede güvenlik önlemleri alırken, Halaskargazi Caddesi’nin girişine konulan çelik bariyerlerde yurttaşlara üst taraması yapıldı. Anma töreni için Şişli’de bazı yollar da trafiğe kapatıldı.

Hrant Dink için düzenlenen anma törenine katılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, İleri Haber’e konuştu. Piroğlu, HDP İzmir İl Binası’nda katledilen Deniz Poyraz’ın katilinde, Dink’in katili Ogün Samast’ın yansımalarının göründüğünü belirttiği demecinde şunları dile getirdi:

‘DENİZ POYRAZ’IN KATİLİNE BAKTIĞINIZDA OGÜN SAMAST’I GÖRÜRSÜNÜZ’

“16 yıl geçti, ilerlemedik, çok daha gerilemiş durumdayız. Ülkede şu anda neredeyse herkes o tedirginlikle yaşamaya devam ediyor ve 16 yılın sonunda, biz bir Deniz Poyraz cinayetiyle, HDP İl Binasına yönelik saldırıyla yüz yüze geldik. Katilin tipolojisine baktığınızda karşınızda Ogün Samast’ı görürsünüz. Katilin davranışına baktığınızda Ogün Samast’ı görürsünüz. Onu gözaltına alan, tutuklayan, yargılayan heyete ve o davranış kalıplarına ve arkasındaki imaya baktığınızda aynı şeyi görürsünüz.

Yani aslında 16 yıl geldiğimiz nokta şu: Devlet, iktidarı elinde tutanlar, toplumu aynı şekilde tehdit etmeye devam ediyorlar. Ve biz bugün Hrant’ı anarken, ‘Hrant için adalet’ diye bağırırken aslında Hrant’ın katilinin, Ogün Samast’ın, arkasında o tabancayı onun eline veren, onu oraya getiren, onu yönlendiren gerçek siyasi yapıyla hesaplaşmak zorundayız. Bu bir siyasi cinayet ve siyasi cinayetlerin arkasında siyasi beklentiler ve siyasi ekipler durur. Bununla hesaplaşamadığımız sürece ve aslında bu katliamı, bu cinayete sevk eden duruşu ortaya çıkaran düşmanlık politikalarıyla, bir bütün katliam siyasetiyle hesaplaşamadığımız sürece, ne yazık ki bu ülkede bu gerginlikle ve bu tedirginlikle yaşamaya devam edeceğiz.

‘HEPİMİZ HRANT’IZ, HEPİMİZ HRANT GİBİ YAŞAYACAĞIZ’

Bu yüzden, aslında iktidar bize şunu diyor ‘Hepiniz Hrant’sınız ve hepiniz Hrant gibi yaşamak zorundasınız’. Biz de, ‘Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Hrant gibi yaşayacağız, ama hepimiz Hrant’ın durduğu yerden bu hesabı sormaya devam edeceğiz, o sorulana kadar da mücadele edeceğiz’ diyoruz.”

Anma Töreni'ne katılan HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan da İleri'ye verdiği demeçte, "AKP'nin Hrant Dink cinayetinin ortağı olduğunu" vurgulayarak şunları dile getirdi:

'AKP, BU CİNAYETİN ORTAĞIDIR'

"Hrant Dink'i 16 yıl önce bu dakikalarda aramızdan aldılar ve 16 yıldır da katillerini koruyorlar. Bu katilleri koruyanlar da maalesef cinayetin ortağı olmuş durumda ve AKP şu anda bu cinayetin ortağıdır. Hem bu cinayet AKP döneminde işlendi hem hazırlanış süreci AKP dönemindeydi hem de geçen 16 yıllık süre AKP döneminde geçti. Bununla ilgili siyasi bir araştırma yapılması için yıllardır Meclis'e araştırma önergesi veriyoruz ama bunları reddediyorlar. 

Dava sürecinde önce Trabzon Pelitli'ten çıkarılan bir çeteyi önümüze koydular, 'Katiller bunlar değil, bizler öldür diyenlerin yargılanmasını istiyoruz' dedik. Önce Ergenekoncu birkaç kapı görevlisini önümüze attılar, 'Bu dava Ergenekon'a sığmaz' dedik. Daha sonra cemaatle araları bozulunca 'FETÖ'cü' denilen birkaç aktörü önümüze koydular, dedik ki 'Bu dava FETÖ'ye de sığmaz'. 'Bir milli mutabakat cinayeti var, bunu bütün aktörleriyle ortaya çıkarılması lazım' dedik. Ama maalesef bugüne kadar katiller korunuyor ve bu anlamda cezasız kalan suçlar da tekrar ediyor. Bu suçlar tekrar etmesin diye, Türk, Kürt, Ermeni kardeşçe yaşasın diye mücadelemizi sürdürüyoruz. Hrant Dink'e bir adalet borcumuz var, o adalet borcunu ödeyinceye kadar da mücadelemizi devam ettireceğiz."