İstanbul’da 2007 yılından bu yana faaliyet gösteren, sokakta yaşayan insanlara ve yoksullara gıda ve giysi yardımında bulunan  ‘Deliler ve Veliler’ hareketi, Adapazarı’nda da yaşama geçiriliyor.

Birinci geçitteki iki kafeteryanın arasında, ‘Deliler Kahvesi’ adını  verdikleri  yeşil alanda toplanarak kuruluş çalışmalarını başlatan Mehmet Canlı’nın başkanlığındaki grup, önümüzdeki günlerde dernekleşmeyi ve İstanbul’da olduğu gibi yardım aktivitelerinde bulunmayı hedefliyor.

GÖNÜLLÜLER GRUBU

‘Adapazarı’ndaki oluşuma, Deliler ve Veliler’ adının yanına bir de Deli Dumrul’u ekleyen gruba öncülük eden Mehmet Canlı, İstanbul’daki çalışmaları veAdapazarı’ndaki hedeflerini şöyle anlattı:

“İstanbul’daki Deliler ve Veliler Derneği 2007 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. Gönüllülerden kurulu olan bu dernek sosyal aktivitelerde bulunuyor. Her gün 19.30’da yaklaşık 150-160 kişiye yemek veriliyor Mahallelerde geceleri parklarda köprü altlarında, sokakta yaşayanlara kumanya götürülüyor. 

Daha öncesinde kıyafet ayakkabı olayı vardı. İkinci el ağırlıklı  olan bu  kıyafetleri civar semtlerde oturan ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyordu. Belirlenen ihtiyaç sahipleri kendi günlerinde gelip ihtiyacı olan ürünlerden alabiliyordu. Pandemiden dolayı bu etkinlik durdu.  Bu arada çok sayıda firma ciddi katkılar veriyor.  Gelen sıfır eşyalar doğudaki okullara ve bölgedeki garibanlara dağıtılıyor”

BİRİNCİ GEÇİT’TE DELİ DUMRUL DELİLER KAHVESİ

İstanbul’daki hareketin içinde bir süre bulunduğunu ifade eden Mehmet Canlı, Adapazarı’ndaki oluşuma ilişkin şu bilgileri verdi:

“Şu anda Birinci Geçitte iki kafeteryanın arasında kalan yerde oluşturduğumuz  Deliler Kahvesi’nde buluşuyoruz.  Buradaki buluşmalarda yapabileceğimiz şeyleri konuşuyor, yapmayı hedeflediklerimizi ilgi duyan insanlarımıza anlatıyoruz. Sosyal dayanışmayı örüyoruz.  Önümüzdeki günlerde derneğimizi kuracağız. O zaman birkaç katlı bina gerekecek. İhtiyaç sahiplerine giysi ve gıda ulaştırmak gibi, öğretmenlerimizde İngilizce Matematik dersleri, Müzik ve Resim kursları açmak gibi düşüncelerimiz var. Gruba katılım. dolayısıyla ekonomik güç arttıkça yardımların boyutunun da artacağını düşünüyoruz.”

TANINMIŞ İSİMLER

Kurulacak olan Deli Dumrul Deliler ve Veliler Hareketi’nin başkanlığını Mehmet Canlı üstenirken, Başkan Yardımcılığını   Levent  Sakallıoğlu, Sekreterliğini Hıfzı Kavrayış,  Saymanlığını da Banu Alpcan üstlenecek.  Ali Kayabaşoğlu, Erdoğan Yetiş Fatma Aygün Kahya da yönetim kurulunda görev alacak.

Bu arada, Deliler Kahvesi’ndeki buluşmaya da Sefer Beyenal, Gaga Erol (Girişken) gibi isimler de  katılıyor.

İSTANBUL’UN KURUCUSU GELİYOR

Mehmet Canlı, İstanbul’daki oluşumun kurucusu Ali Denizci’nin yarın Adapazarı’na gelerek Demi Dumrul Deliler ve Veliler Hareketi’nin çindeki  isimlerle tanışacağını ve İstanbul’daki deneyimlerini aktaracağını  kaydetti.  Mehmet Canlı,  etkinliğin saat 17.00’de başlayacağını kaydetti.