Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, 2025'te en az 391 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü duyurdu. Kadınların birçoğu, evinde ve genellikle aile içinden erkekler tarafından öldürüldü.
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF), "2025 Kadın Cinayetleri Raporu" adıyla yayımladığı bildiride, 1 Ocak-31 Aralık 2025 tarihleri arasında en az 391 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü açıkladı.
TKDF bu vakaların 297'sinin kadın cinayeti, 94'ünün ise şüpheli ölüm olarak kaydedildiğini belirtti.
Rapora göre, cinayetlerin en fazla görüldüğü iller İstanbul (54), Diyarbakır (21), İzmir (20), Antalya (19), Ankara (16) ve Adana (14) oldu.
Öldürülen kadınların 165'inin evli, 100'ünün bekâr, 38'inin boşanmış olduğu, 10'unun "dinî nikâhla" birlikte yaşadığı, 78'inin ise medeni durumunun bilinmediği aktarıldı.
Erkekler tarafından öldürülen kadınların yaş aralığının iki ile 83 arasında değiştiği, 19–35 yaş aralığındaki kadınların yüzde 46,4 ile en yüksek orana sahip grup olduğu açıklandı.
2025 yılı boyunca erkekler tarafından en az 391 kadın katledildi.
— Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (@tkdfederasyon) January 2, 2026
Kadınların %64.7’si, en güvende olmaları gereken yer olan evlerinde katledildi.
Kadınlar en çok ateşli silahlarla öldürüldü.
Faillerin büyük bölümü aile içinden erkekler oldu.
Kadın cinayetlerinin en fazla… pic.twitter.com/DXtr0siMZi
Failler genelde aile içinden
Cinayetlerin faillerine bakıldığında, kadınların 137'sinin aile içindeki erkekler tarafından öldürüldüğüne dikkat çekilen raporda şunlar kaydedildi:
"Bu dönemde 59 kadın boşandığı ya da boşanma aşamasında olduğu erkek, 30 kadın ayrılmak istediği ya da reddettiği erkek, 34 kadın birlikte olduğu veya yaşadığı erkek, 21 kadın tanıdığı bir erkek, 8 kadın ailesindeki kadınların bağlantılı olduğu erkek, 1 kadın tanımadığı bir erkek tarafından katledilmiştir."
Yedi vakada failin bilinmediği ifade edildi.
Geçen yıl 203 kadının ateşli silahla, 78 kadının kesici aletle, 19 kadının boğularak, 10 kadının darp edilerek öldürüldüğüne dikkat çekilen raporda, 13 kadının yüksekten düşerek hayatını kaybettiği, dokuz kadının ise asılı hâlde bulunduğu belirtildi. 59 kadının öldürülme yönteminin bilinmediği aktarıldı.
Cinayetlerin gerçekleştiği mekânlara bakıldığında, kadınların büyük çoğunluğunun kendi evlerinde ya da yaşadıkları alanlarda öldürüldüğü görüldü.
Rapora göre, 253 kadın kendi evi veya yaşadığı alanda, 69 kadın kamusal alanda, 25 kadın ormanlık alanda, 14 kadın iş yerinde, 10 kadın deniz veya göl kenarında öldürüldü. Yirmi vakanın öldürülme yeri bilinmiyor.




