Uluslararası gözlemciler Türkiye'de 14 Mayıs'ta gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin "zor bir seçim ortamında" yapılacağına işaret etti.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) seçim gözlem heyeti başkanı Frank Schwabe, Cuma günü Alman haber ajansı dpa'ya yaptığı açıklamada "Bizim açımızdan bu seçimlerde ve Türkiye'nin durumunda büyük endişe yaratan pek çok husus var" dedi.

Schwabe, seçimlere bir ay kala yaptığı değerlendirmede, özellikle demokrasi düzeyi, medya ve ifade özgürlüğü ile toplanma hürriyeti konularında endişeli olduklarını dile getirdi.

CHP Serdivan'daki seçimin iptali ve yenilenmesini istedi CHP Serdivan'daki seçimin iptali ve yenilenmesini istedi

Ancak olumsuzluklara rağmen, "Türk demokrasisinin yine de şaşırtıcı derecede dirençli” olduğunu vurgulayan Schwabe, "Türkiye'de bir seçimin nasıl gözlemleneceğini bilen aktif bir sivil toplumun var olduğunu" sözlerine ekledi.

Avrupalı parlamenter, "bundan dolayı, seçim günü, halkın sandıktaki tercihinin sonuca da yansıyacağına dair kesin bir güven duyulabilir" ifadelerini kullandı. 

AKPM: Parti merkezlerine yönelik saldırılar soruşturulmalı

Ankara'da çeşitli partilerin temsilcileri ile görüşen AKPM heyeti tarafından yapılan yazılı açıklamada, bu görüşmelerde bazı parti yetkilileri tarafından, seçim öncesinde güvenlik endişesinin dile getirildiği ifade edildi. Açıklamada, geçtiğimiz haftalarda siyasi parti binalarına saldırılar olduğu hatırlatılarak, bu saldırıların da düzgün bir biçimde soruşturulması talep edildi. 

AKPM'nin açıklamasında, Türkiye'deki bazı politikacıların internette yaşanan aksaklıklar ve sosyal medya sayfalarına getirilen kısıtlamalardan şikayetçi olduğu vurgulanarak, bu durumun seçim günü için olası bir risk anlamına geldiği belirtildi. 

İfade özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara da metinde değinilerek, buna örnek olarak bir süre önce yürürlüğe giren dezenformasyon yasası gösterildi. "Yalan haber" yapanların cezalandırılmasını öngören yasanın, Türkiye'de yeni bir otosansür ortamı yarattığı dile getirilirken, bunun da demokratik tartışma ortamına zarar verdiği ifade edildi. 

Muhalefet de endişeli

14 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlerde yaklaşık 64 milyon seçmen sandık başına gidecek. Muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 22 yıldır iktidarda olan Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı için yarışırken, anketler seçimin başa baş geçeceğine işaret ediyor.

Seçim, 6 Şubat'ta meydana gelen yıkıcı depremlerin gölgesinde yapılıyor. Gözlem heyeti kendilerine, depremin etkili olduğu bölgelerde seçimin lojistik organizasyonu ile ilgili endişeler iletildiğini belirtti.

Bir Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyesinin açıklamasına göre şu ana kadar 100 bin civarında depremzede yeni bir ikamet yerine kayıt yaptırdı. Resmi açıklamalara göre ise 3 milyon 700 bin kişi ikamet ettiği bölgeyi terk etmiş durumda.

Seçim gözlemcileri ayrıca muhalefet partilerinin, özellikle sağlanan kaynaklar ve kamu medyasının iktidar yanlısı yayınlarından dolayı seçim sürecinin adil koşullar altında gerçekleşmeyeceğine ilişkin ciddi boyutlarda endişe taşıdıklarını aktardı.

Türkiye'de medyanın büyük bölümü doğrudan ya da dolaylı olarak hükümetin kontrolü altında bulunuyor.

Editör: Tuncer Kalaycı