SASKİ’nin açtığı dava sonucu ruhsatı iki yıl önce iptal edilen su kaynaklarından Emsey şirketine ait şişeleme tesislerine taşıyan boruların sökülmediğini belirten Bıçkıdereliler, boruların kullanılıp kullanılmadığının denetlenmesini ve kaldırılmasını istiyor 

Akyazı’da ,2014 yılında orman köylülerinin içme suyu ve tarımda kullandıkları Bıçkıderesi suyunu yapılacağı söylenen termal otele kiralanmasının ardından suyu şişeleyip satmaya başlayan şirkete karşı 8 yıldır mücadele eden bölge halkı, açılan davayı kaybeden şirketin karara uyup uymadığını denetlenmesini istiyor.

Sakarya 2. İdare Mahkemesi’nin, SASKİ’nin açtığı dava sonucu iki yıl önce ruhsatını iptal ettiği bir su kaynağı ile ruhsata bağlanması işlemini kaldırdığı 29 su kaynağını şişeleme tesisine taşıyan boruların kaldırılmadığını belirten bölge halkı, bu hatların kullanımda olabileceğini belirterek, yetkilileri göreve çağırıyor.

Küçücek-Bıçkıdere sakinleri önceki akşam bir araya geldikleri Sakarya Kent Çalışma Derneği üyeleriyle endişelerini paylaştı.

BORULARIN ÜZERİ KAPATILMIŞ

Ahmediye Bıçkıdere Küçücek ve Salihiye mahalleleri Bıçkıdere Havzası Doğal Yaşamı Koruma Derneği Yönetim Kurulu üyesi İbrahim Baykan, 2014 yılından bu yana söz konusu şirkete karşı verdikleri mücadelede söz ederek, “2 yıl önce Sakarya İdare Mahkemesi’nin verdiği kararla suyumuzu, deremizi kurtardığımızı düşünüyorduk ama gördük ki, mahkemenin ruhsatını iptal ettiği, ruhsat verilmesi işlemini durduğu 30 kaynağa bağlı su boruları sökülmemiş, yerinde duruyor” dedi.

Söz konusu boruların üstlerinin kapatıldığını da belirten Baykan, “Borulardan şişeleme tesisine su taşındığını ve bu suların piyasaya sürüldüğünü düşünüyoruz.” diye konuştu.

NAKSU DEFNE’YE DÖNÜŞMÜŞ

Emsey firmasının ruhsatının doğal mineralli su üzerine olduğu, ruhsata bağlamak istediği kaynaklardaki su bu vasfı taşımadığı için mahkemenin iptal kararı aldığını anlatan İbrahim Baykan, şöyle devam etti:

“Geçtiğimiz yıllarda Naksu adıyla piyasaya sürülen suyun markasının Defne olarak değiştirildiğini gördük. Doğal mineralli su olarak satılıyor. Biz iptal edilen kaynaklara ait boruların kullanıldığını ya da ihtiyaç duyulduğunda kullanılacağı endişesini taşıyoruz. Eğer bu kaynakları kullanmaya devam ederlerse tarımda ve içme suyu olarak kullandığımız dereyi kaybedebiliriz. Eğer bu dere kurursa, Akyazı’dan Karadeniz’e kadar yeşil kalmaz.”

Mahalle sakinleri de, derenin suyunun Eylül ayından itibaren azalmaya başladığını, bunun da suyun başka amaçla kullanılmasından kaynaklandığını iddia etti.

MÜCADELE ÇAĞRISI

Toplantının yapıldığı kahvehanede biriken mahalle sakinlerini de bilgilendiren Dernek yönetim kurulu üyesi İbrahim Baykan, konunun siyaset üstü olduğunu belirterek, bölgede yaşayan herkesi dereye sahip çıkmaya çağırdı.