İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Kasım ayı İş Cinayetleri Raporunu açıkladı. Raporda işçilerin salgınla birlikte ölüm ve açlık kıskacına mahkum edildiği belirtilerek Kasım ayında hayatını kaybeden 294 işçinin 248’inin ücretli olarak çalıştığı 46’sının ise kendi nam ve hesabına çalıştığı kaydedildi. Hayatını kaybeden işçilerden 3’ü çocuk işçi iken 21’i kadın işçi olarak tespit edildi.

Türkiye’de Emeklilikte Yaşa Takılanlar sorunu tartışmaya devam ederken Kasım ayında ölen 141 işçinin ise 51 yaş ve üstü olduğu açıklandı. Rapora göre en çok ölümlerin gerçekleştiği iş kolları arasında sağlık, ticaret/büro/eğitim, tarım, inşaat, belediye, taşımacılık, metal, güvenlik, enerji, gıda, tersane ve konaklama iş kollarında gerçekleşti.

Sendikasız işçi ölümleri daha fazla

İSİG raporuna göre Kasım ayında iş cinayetlerinde hayatını kaybeden 294 işçiden sadece 23’ü sendikalı ve iletişim, eğitim, metal, sağlık, güvenlik ve belediye işkollarında çalışıyordu. İş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçilerden 4’ünün ise göçmen olduğu tespit edildi. Göçmen işçilerden 2’si Suriyeli, 1’i Özbekistanlı, 1’i de Ukraynalı.

Ölüm nedenleri arasında en çok COVID-19 var

Meslek hastalığı sayılmayan ve çarkların dönmesi ısrarı sonucu tedbir alınmadan çalışmaya zorlanan işçilerin ölümlerine en çok COVID-19 neden oldu. COVID-19’un neden olduğu ölümlerin en fazlası sağlık iş kolunda oldu. Sağlık iş kolunu,  ticaret/büro/eğitim, belediye, metal, güvenlik, tarım, tekstil, iletişim, taşımacılık, gıda, basın ve enerji işkolları takip etti. COVID-19’dan sonra işçi ölümleri nedenleri ise yüksekten düşme, trafik/servis kazası, ezilme/göçük, kalp krizi, zehirlenme/boğulma, elektrik çarpması ve şiddet olarak belirlendi.

En fazla iş cinayet İstanbul’da

İş cinayetlerinin il dağılımlarına göre en fazla iş cinayeti İstanbul’da meydana geldi. İstanbul’da 34 iş cinayeti gerçekleşirken Ankara’da 14, Bursa’da 13, Adana’da 10 iş cinayeti gerçekleşti. Kocaeli ve Aydın’da ise 9’ar iş cinayeti meydana gelirken Gaziantep, Denizli, Muğla ve Sakarya’da ise 7’şer iş cinayeti gerçekleşti.
İş cinayetlerinin aylara göre dağılımına göre ise; Ocak ayında en az 114 işçi, Şubat ayında en az 132 işçi, Mart ayında en az 113 işçi, Nisan ayında en az 223 işçi, Mayıs ayında en az 166 işçi, Haziran ayında en az 190 işçi hayatını kaybetti. Temmuz ayında en az 164 işçi, Ağustos ayında en az 218 işçi, Eylül ayında en az 211 işçi, Ekim ayında en az 207 işçi ve Kasım ayında en az 294 işçi hayatını kaybetti. 2020 yılının ilk on bir ayında iş cinayetlerinde en az 2 bin 32 işçi kaybetti.