Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Silivri'deki Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik soruşturmalar kapsamında tutuklu bulunan 14 kişinin farklı ceza infaz kurumlarına naklediliğini açıkladı.

Sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada Tunç, "Marmara Ceza İnfaz Kurumlarında bulunan 14 tutuklunun soruşturma süreçlerinin sağlıklı şekilde yürütülebilmesi ve ceza infaz kurumlarındaki güvenlik düzeninin korunması amacıyla Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un 53. Maddesi uyarınca farklı ceza infaz kurumlarına nakilleri yapılmıştır" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada on kişinin çevre illerdeki dört hapishaneye nakledileceğini söylemiş, bunun "adil yargılama ilkesini ihlal ettiğini" savunmuştu.

Adalet Bakanı açıklamasında, nakil işlemleriyle ilgili"savunma hakkının kısıtlandığı" yönündeki değerlendirmelerini, "gerçek dışı" olarak nitelendirdi ve bunların "kamuoyunu yanıltmaya yönelik" olduğunu öne sürdü.

Bakan Tunç, "Bu uygulama, soruşturmanın adil ve etkin bir şekilde yürütülmesi amacıyla ilgili mevzuat gereğince gerçekleştirilmiştir" dedi.

Günaydın'ın yaptığı açıklamaya göre, Silivri'de tutuklu bulunan Murat Ongun ve Hüseyin Köksal Çorlu'da; Murat Kapki, Nihat Sütlaş, Adem Soytekin ve Tuncay Yılmaz Tekirdağ'da; Fatih Keleş, Necati Özkan ve Serdal Taşkın Kocaeli'nde; Fatoş Ayık da Gebze'deki cezaevlerine nakledildi.

CHP lideri Özgür Özel, konuyla ilgili açıklamasında, "Amaçları arkadaşlarımızı birbirinden uzaklaştırmak, her biri bir başka cezaevinde olan kişilere ayrı ayrı gitmek, onlara sözde iş birliği teklif etmek" iddiasında bulundu.

BBC Türkçe'ye konuşan Günaydın, nakillerle ilgili herhangi bir gerekçe gösterilmediğini belirtti. Adalet Bakanlığı tarafından kendilerine bunun "rutin bir uygulama" olduğunun iletildiğini aktardı.

Tutuklanan ve yerine kayyum atanan Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, 12 Nisan gecesi X hesabından nakliyelerin kesinleştiğini paylaşmıştı.

Ersöz, aralarında Murat Ongun ve Necati Özkan'ın da olduğu bazı isimlerin Adalet Bakanlığı'ndan gelen yazı üzerine sevk işlemleri konusunda bilgilendirildiklerini söylemişti.

Bu kişilerin 12 Nisan akşam saatlerinde sağlık kontrollerinden geçirildiklerini söyleyen Ersöz, "sabah gerçekleşecek sevk işlemleri için eşyalarını toplamalarının istendiği bilgisi teyit edildi" ifadesini kullandı.

'Adil yargılama ilkesini ihlal ediyor'

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin Samsun mitinginde yaptığı konuşmada, cezaevi nakilleri hakkında on gün önceden duyum aldıklarını öne sürdü.

Özel, nakillerle ilgili,"Amaçları arkadaşlarımızı birbirinden uzaklaştırmak, her biri bir başka cezaevinde olan kişilere ayrı ayrı gitmek, onlara sözde iş birliği teklif etmek" iddiasında bulundu.

Demirtaş’a 15 yıla kadar hapis ve siyasi yasak istemli yeni dava Demirtaş’a 15 yıla kadar hapis ve siyasi yasak istemli yeni dava

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada, yer değişikliklerinin adil yargılanma ilkesine uygun olmadığını savundu.

Günaydın, bu kişiler için yargılamaların Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi veya Akın Gürlek davasında olduğu gibi Silivri içinde yapılacağının öngörüldüğünü belirtti.

"Tutuklu bulunanların bir kısmının avukatları aynı, o avukatlar Silivri'de müvekkillerini görmek yerine şimdi cezaevleri arasında dolaşmak zorunda" diye ekledi.

Günaydın benzer şekilde tutuklularla görüşmenin de eskisine göre çok daha zor olacağını kaydetti.

Günaydın, "yargı tacizi" olarak nitelendirdikleri duruma itiraz edeceklerini belirtti.

Silivri'de tutuklu bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu adına paylaşım yapan X hesabından nakil haberine tepki geldi.

Paylaşımda "Bu ülkede adil yargı ortamını bir avuç insan bu denli çürütebilir mi?" ifadesi yer aldı.

Adalet Bakanı açıklamasında, nakil işlemleriyle ilgili "savunma hakkının kısıtlandığı" yönündeki değerlendirmelerini, "gerçek dışı" olarak nitelendirdi ve bunların "kamuoyunu yanıltmaya yönelik" olduğunu öne sürdü.