SES’in Türkiye genelinde 52 ilde sağlık çalışanlara yönelik gerçekleştirdiği “Sağlık ve Sosyal Hizmet Alanında Kadına Yönelik Şiddet Araştırması"nın sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 43’ü fiziksel, yüzde 81’i psikolojik ve yüzde 26’sı cinsel şiddete maruz bırakıldı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), “Sağlık ve Sosyal Hizmet Alanında Kadına Yönelik Şiddet Araştırması”nın sonuçlarını basın toplantısı ile açıkladı.

Ankara’daki SES Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıya Merkez Yürütme Kurulu üyeleri katıldı. Toplantının yapıldığı salona “Erkek şiddeti münferit değil, politiktir” pankartı asılırken, raporu SES Kadın Sekreteri Gönül Adıbelli okudu.

Ankete 52 ilden katılım

Türkiye genelinde 52 ilden, sağlık ve sosyal hizmet alanında çalışan sağlık emekçilerine 10-22 Kasım 2020 tarihleri arasında web tabanlı uygulanan anketin, işyerinde psikolojik şiddet, mobbing, ekonomik şiddet, dijital şiddet, fiziksel şiddet ve cinsel şiddet alt başlıklardan oluştuğunu aktaran Adıbelli, şöyle dedi:

“Araştırmaya katılan 617’si kadın 663 kişinin yanıtları esas alınarak değerlendirme raporu hazırlanmıştır. Erkeklerin araştırmaya katılımı değerlendirme ve kıyas yapabilecek düzeyde değildir. Ancak katılım gösteren erkeklerin de görüş ve değerlendirmeleri rapora yansıtılmıştır.

Kadınların yüzde 81’i psikolojik şiddete maruz kaldı

Araştırmaya katılan kadınların yüzde 81’inin psikolojik, yüzde 37’sinin ekonomik, yüzde 43’ünün fiziksel ve yüzde 26’sının da cinsel şiddete maruz kaldığını kaydeden Adıbelli, “Şiddetin dışında işkolumuzda çalışan kadın emekçilerin yüzde 80’i mobbinge ve yüzde 35’i ise dijital şiddete maruz bırakıldığını ifade etmiştir” dedi.

Araştırmaya katılan 502 kadının işyerinde psikolojik şiddete maruz kaldığını ifade ettiğini aktaran Gönül, psikolojik şiddet türleri içerisinde yüzde 56 ile hakaret ve sözlü tacizin en çok maruz kalınan şiddet türü olduğuna işaret etti.

Adıbelli,  “Psikolojik şiddet türleri çoklu şekillerde aynı anda yaşandığı için, katılımcılar birden fazla seçeneği işaretlediği için toplamı yüzde yüzü geçmektedir. Kadın katılımcıların yüzde 68’i yöneticilerin psikolojik şiddetine maruz kaldığını ifade etmiştir” dedi.

nsel şiddet uygulayıcıları olarak kadınlar tarafından en çok ifade edilen seçenek ‘Erkek arkadaşım/Sevgilim/Eşim’ seçeneğidir.