Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), televizyon kanallarına verdiği cezalarla tartışmaları yeniden alevlendirdi. Kurul, TELE1’e iki ayrı nedenle yüzde 3’er idari para cezası uygularken, Halk TV ve SZC TV’ye de yüzde 3 oranında yaptırım verdi.

CHP kontenjanından seçilen RTÜK üyesi Tuncay Keser, TELE1’e iki, SZC TV, Halk TV, Meltem TV ve SUN RTV’ye birer yaptırım uygulandığını duyurdu.

TELE1’e, “Türkiye’nin Yönü” programında “RTE’nin Netenyahu’dan Farkı Ne?” başlığı ve Merdan Yanardağ’ın Alevilere yönelik sözleri nedeniyle iki ayrı ceza kesildi. Her iki olayda da Yanardağ özür diledi ve düzeltme açıklamaları yapıldı, ancak RTÜK bu yayınları “eleştiri sınırının aşılması” gerekçesiyle yaptırıma bağladı.

SZC TV’ye “Sözün Aslı” programında CHP milletvekillerinin polis müdahalesiyle ilgili açıklamaları nedeniyle ceza verildi. RTÜK, bu açıklamaların “mahkeme kararlarının iktidarın müdahalesiyle alındığı iması” taşıdığını belirtti.

Halk TV’ye, “Açıkça” programında Murat Kubilay’ın MHP ve Devlet Bahçeli’ye yönelik ifadeleri nedeniyle yüzde 3 para cezası uygulandı. RTÜK, bu sözleri de “eleştiri sınırını aşmak” olarak değerlendirdi.

Bunların dışında SUN RTV’ye yayın yasağını ihlal ettiği, MELTEM TV’ye ise doğruluğu teyit edilmemiş yayınlar nedeniyle ceza verildi.

Can Medya’ya TMSF’den yeni yönetim
Can Medya’ya TMSF’den yeni yönetim
İçeriği Görüntüle

2025 yılı itibarıyla RTÜK’ün kararlarına göre SZC TV’ye 15, TELE1’e 15 ve Halk TV’ye 14 yaptırım uygulanmış durumda. Bu yaptırımlar arasında 25 gün yayın durdurma, 26 program durdurma ve toplamda 22 milyon TL’yi aşan idari para cezaları bulunuyor.

Cezalara tepki gösteren Keser, “Anayasal güvence altına alınmış ifade ve basın özgürlüğü, yalnızca çoğunluk lehine olan görüşlerin değil, ‘incitici, rahatsız edici’ ve aynı zamanda siyasal iktidarı eleştiren yayınların da korunmasını zorunlu kılar. Aksi durumda, düzenleyici kurumların tarafsızlık ilkesi gölgelenir, demokratik kamuoyu oluşumu zedelenir” dedi.