TTB, Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nde yapılan düzenlemelerin iptali istedi, “Aile hekimlerini susturma, işten atmayı kolaylaştırma, mevcut haklarını kısıtlama yönergesini kabul etmiyoruz” dedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu (AHEK), Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'nde yapılan düzenlemelerle ilgili bugün (5 Temmuz) çevrimiçi bir basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında ilk sözü alan AHEK Başkanı Dr. Emrah Kırımlı düzenlemelerin ifade özgürlüğünü kısıtlayan, çalışma barışını bozan, iş güvenliği ve çalışan sağlığı sorumluluğunu tamamen çalışanın üzerine yıkan, hasta sağlığını daha da metalaştıran bir içeriğe sahip olduğunu söyledi.

Basın açıklamasını metnini TTB AHEK Sekreteri Dr. Sibel Uyan okudu. Uyan, Anayasa ve Türkiye'nin kabul ettiği evrensel yasal düzenlemeler hiçe sayılarak sağlık çalışanlarının ifade özgürlüğü ve görüş açıklama haklarının, 30 Haziran'da Resmi Gazete'de yayımlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ile ortadan kaldırıldığını söyledi.

Yönetmeliğin iptali için hukuki süreç başlatacaklarını ve her türlü fiili mücadele yolunu sonuna dek kullanacaklarını ifade eden Uyan, yönetmelikte yapılan düzenlemeleri ve TTB olarak itirazlarını şöyle sıraladı:

"Düşüncesini açıklayan işten atılacak"

Yönetmeliğin ihtar puan cetveline eklenen 39. yeni ek maddeye göre: "Kamu görevleri hakkında izinsiz olarak basına, haber ajanslarına, radyo ve televizyon kuramlarına veya sosyal medya araçlarıyla bilgi veya demeç vermek 50 ceza puanı..."

TTB: Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-3 Aile Hekimliği Uygulamasında Uygulanacak İhtar Puanı Cetveli'nde yapılan değişiklikle fiil sayısı 35'ten 40'a çıkarılarak adeta "Aile Hekimliği Yasak ve Ceza Yönetmeliği" oluşturtulmuş.

Başta pandemi sürecinde olduğu gibi, toplum sağlığını ve sağlık çalışanlarının haklarını savunan, kamuoyunu bilgilendiren, görüş ve önerilerini, taleplerini basın ve sosyal medya aracılığıyla üç kez dile getiren aile sağlığı merkezi (ASM) sağlık çalışanlarının sözleşmeleri feshedilecek.

5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunu'nda disiplin süreçlerine ilişkin hiçbir hükme veya atıfta bulunulmazken, "ihtar puanı" adı verilen bu sistem, kanuni dayanağı olmaksızın yönetmeliklerle keyfi bir şekilde düzenlenip ve uygulanıyor.

Keyfi işten atmalar kolaylaşacak

Yönetmelik Madde 7: (1) Sözleşme süresi sonunda, aile hekimi ve aile sağlığı çalışanı olarak görevine devam etmek isteyenlerin sözleşmesi yenilenir. Ancak bir sözleşme döneminde bu Yönetmeliğin eki (EK-3 Aile Hekimliği Uygulamasında Uygulanacak İhtar Puanı Cetveli)'nde yer alan fiillerden 5 ve daha fazla kez ihtar puanı verilmesi veya toplamda 150 ve üzerinde ihtar puanına ulaşılması halinde müdürlükçe komisyon oluşturularak değerlendirme yapılır. Değerlendirme neticesinde komisyon tarafından; yeniden sözleşme imzalanmasına veya sözleşmenin yenilenmemesine karar verilir. Aile sağlığı çalışanları için verilecek kararlarda aile hekiminin görüşü de alınır. Komisyonun teşekkülü ile çalışma usul ve esasları Bakanlıkça belirlenir. Bakanlık müfettişlerince yapılacak inceleme ve soruşturma neticesine göre sözleşmenin yenilenmemesi kararı verilebilir. Birinci ve ikinci fıkralara göre sözleşmesi yenilenmeyenler, bir yıl süreyle aile hekimi veya aile sağlığı çalışanı olmak üzere başvuruda bulunamaz.

TTB: Sözleşmenin 7. maddesi başta olmak üzere ASM sağlık çalışanlarının mevcut iş güvencesi artık pamuk ipliğine bile bağlı kalmayacak.

Kanuni dayanağı bile bulunmayan, kurulacağı belirtilen komisyonun verebileceği keyfi kararlarla işten atmalar kolaylaşacak, iş güvencesi tamamen ortadan kaldırılacak.

Nöbete 5 kez gitmeyenler işten atılacak

Yönetmelikte "Görevi başında bulunduğu halde entegre sağlık hizmetlerinde mazeretli olup olmadığına bakılmaksızın beş nöbet görevini yerine getirmediğinin/getiremediğinin tespit edilmesi durumunda sözleşme feshi uygulanacak" diyor.

TTB: İhtar Puanı Cetveli ile çelişen, disiplin hukukuna uymayan ölçüsüzlükte, hiçbir hukuk kuralında olmayan "mazeretin kabul görmediği" bir ceza yöntemi kabul edilemez.

İhtar puanları iki katına çıkarıldı

Yönetmelikte, "Bir sözleşme dönemi içerisinde herhangi bir fiilin ikinci ve devam eden ihlallerinde, ihtar puanı iki kat olarak uygulanır" diyor.

TTB: ASM sağlık çalışanlarının iş güvencesini ortadan kaldıran sözleşme ceza puanları daha da ağırlaştırılarak sözleşme fesihleri kolaylaştırılıyor.

"Yeni iş ve ek görevler getiriliyor"

Yönetmelik: "Kayıtlı kişiler ile ilgili olarak, hipertansiyon, diyabet, kanser ve obezite gibi hastalıkların taranması, takibi ve takip sonucunda meydana gelen değişim oranları ile vaka yönetimine göre (0,90) ila (1,50) arasında belirlenecek olan tarama ve takip katsayısı ile ara puan çarpılmak suretiyle maaşa esas puan hesaplanır. Bakanlıkça sevk sistemi uygulamasına geçilmesine karar verilen il ve/veya ilçelerde tarama ve takip katsayısı (0,90) ila (2) arasında uygulanır."

TTB: Performansa bağlı güvencesiz çalışan ASM sağlık çalışanlarına aşı, bebek ve gebe izlemlerinde olduğu gibi negatif performanslarına kronik hasta yönetimi ek görev ve sorumluluğunu da yükleyerek baskı altında emek gaspı katmerleştiriliyor.

"Çalışanlar zapturat altına alınıyor"

40. Ek Ceza Maddesi: "Görev yerinde kişilere basit tıbbi müdahale ile giderilebilir fiili eylemde bulunmak veya tehdit etmek 50 ceza puanı..."

TTB: İhtar Ceza Cetveli'nin yeni 40. maddesine göre; ASM'lere başvuranların gerçek dışı beyanlarıyla tehdit gibi muğlak suçlamalarda bulunması, bu durumun üç kez olması durumunda sözleşme fesihlerinin gerçekleşmesi, mesleki bağımsızlığı, kişisel hakların ihlali, tehdit altında çalışmayı beraberinde getirecektir.

"Bakanlık derhal geri adım atmalı"

Basın toplantısında TTB yöneticileri de söz alarak tepkilerini getirdiler. TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Kazım Doğan Eroğulları, "Bir soruşturma açılacaksa, kullanılan maskelerin kalitesizliğini görünür kılan Dr. Emrah Kırımlı arkadaşımıza değil; bu kalitesiz maskeleri dağıtanlara açılmalıdır. Biz doğru bildiklerimizi söylemeye devam edeceğiz; çünkü bu görevimiz. Türk Tabipleri Birliği ve TTB Merkez Konseyi olarak Emrah arkadaşımızı da, diğer meslektaşlarımızı da asla yalnız bırakmayacağız" dedi.

TTB II. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten de Sağlık Bakanlığı'nın aile hekimlerine teşekkür edip çalışma koşullarını iyileştireceği yerde, başarısız pandemi yönetiminin sorumluluğunu sağlık emekçilerinin üstüne atmaya çalıştığını belirterek, "Bakanlığa derhal geri adım atma çağrısı yapıyoruz" diye konuştu.