Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hak ihlali hükmü sonrası mahkemece yeniden yargılama kararı verilen Enis Berberoğlu hakkında üç ayrı suçtan hazırlanıp TBMM'ye gönderilen fezlekelere yapılan itirazların reddedilmesinin ardından bir ret kararı da üst mahkemeden geldi.

Berberoğlu'nun avukatları Murat Ergün ve Yiğit Acar'ın sunduğu itiraz dilekçesi, İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesince değerlendirilerek karara bağlandı.

Mahkeme, Berberoğlu hakkında fezlekenin düzeltilmesi talebi konusunda İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesince verilen 11 Şubat 2021 tarihli ret kararının usul ve yasaya uygun olduğunu belirterek, avukatların yerinde görülmeyen itirazlarının reddine hükmetti.

Suçlama sayısı birden üçe çıktı

Berberoğlu, "siyasi ve askeri casusluk maksadıyla devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak" suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezası almış ve 4 Haziran 2020’de milletvekilliği düşürüldü.

AYM’nin 21 Ocak 2021’de ikinci kez verdiği ‘hak ihlali’ kararı sonrası 8 Şubat 2021’de yerel mahkeme Berberoğlu hakkında kesinleşmiş bütün hükümlerin sonuçlarıyla birlikte ortadan kaldırılmasına karar verdi.

Berberoğlu, bunun üstüne 11 Şubat 2021’de yeniden milletvekili oldu.

Daha önce sadece TCK 329. maddeden ceza alan ve vekilliği düşürülen Berberoğlu hakkında bu sefer üç suçlama yöneltilerek dokunulmazlığının kaldırılması fezlekesi hazırlandı ve Adalet Bakanlığı’na gönderildi.

Berberoğlu'nun avukatı Murat Ergün'ün mahkemeye gönderdiği dilekçeyle, "müvekkilinin kazanılmış hakkı nedeniyle yalnızca 329. madde kapsamında yargılanabileceğini" belirterek fezlekede yazılı kanun maddelerinin düzenlenmesini talep etti.

Ancak 14. İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi 12 Şubat’ta yapılan itirazı şu ifadelerle reddetti:

“İddianamede cezalandırılması talep edilen kanun maddeleri ile mahkemece ve istinaf mahkemesince yapılan yargılamalar sırasında sanık hakkında uygulanan kanun maddelerinin yapılan değerlendirmelere göre (TCK) 328/1, 329/1 ve 330/1 olarak değişkenlik gösterdiği, bu nedenle mahkememizce düzenlenen fezlekeye her 3 kanun maddesinin yazıldığı, yasama dokunulmazlığının sadece eylemler bakımından kaldırılabileceği, suçun hukuki tasnifinin mahkemeye ait olduğu dikkate alınarak fezlekede düzeltilecek bir husus bulunmadığı anlaşıldığından talebin reddine karar verilmiştir.”