Gıda Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık’a Sağlık Bakanlığı'nın kanser verilerini kamuoyuyla paylaştığı gerekçesiyle verilen 1 yıl 3 ay hapis cezası İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 13’üncü Ceza Dairesi tarafından bozuldu. Daire, açıklanan raporun gizli belge olmadığını belirterek Şık’ın beraatine karar verdi.

Diken’den Canan Coşkun’un haberine göre kararda, özü itibariyle bilimsel bir çalışmanın sonuçlarını tüm bilgi ve veriler toplandıktan sonra Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanma şartı bulunduğu hatırlatıldı. Bu durumun söz konusu rapora mevzuat hükümlerine göre yasaklanmış ve gizlilik derecesi verilmiş belge ve sır vasfını kazandıramayacağını belirten daire, söz konusu eylemin Şık’ın kamu görevinin devam etmesi halinde disiplin suçu kapsamında değerlendirilebileceğini ifade etti. Bu nedenle Şık’a yöneltilen suçun yasal unsurlarının oluşmadığı kaydedildi.

Karar sonrası Bülent Şık, Twitter hesabından şu paylaşımda bulundu:

“Sağlık Bakanlığı'nın gizli tuttuğu kanser araştırması sonuçlarını açıkladığım için verilen 15 ay ceza istinaf mahkemesinde bozuldu. Beraat ettim. Başta avukat arkadaşlar olmak üzere destek olan tüm dostlara, sivil toplum örgütlerine... kısaca herkese çok teşekkür ederim.”

Ne olmuştu?

Bülent Şık, Akdeniz Üniversitesi’ne bağlı Gıda Güvenliği ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi’nde akademisyen olarak çalışırken Sağlık Bakanlığı’nca yürütülen bir halk sağlığı araştırmasında görev aldı.

Araştırma Türkiye’de kanser vakalarının sık görüldüğü illerde kanser ile çevresel kirlilik arasında bir ilişki olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılmıştı.

Araştırma sonucunda Kocaeli, Kırklareli, Tekirdağ, Edirne ve Antalya’dan alınan bazı gıdalar ve su örneklerinde sağlığı tehdit eder seviyede pestisit, ağır metal ve polisiklik aromatik hidrokarbonların varlığı ile bazı yerleşim yerlerinden alınan suların içilmemesini gerektirecek düzeyde kurşun, alüminyum, krom ve arsenik içerdiği tespit edilmişti.

Sağlık Bakanlığı’nca gizlenen araştırmanın sonuçlarını bianet ve Cumhuriyet’te yazan Şık hakkında 12 yıl hapsi istemiyle dava açılmış, yapılan yargılama sonucunda Şık’a TCK 258. madde yer alan “göreve ilişkin sırrı açıklama” suçlamasıyla 15 ay hapis cezası verilmişti.

Verilen ceza Şık’ın avukatları tarafından cezanın bozulması talebiyle İstinaf mahkemesine götürülmüştü.

Bülent Şık Barış Akademisyenleri’nin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladığı için Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında 677 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile akademiden ihraç edilmişti.