ŞİD’in 2014 Şengal katliamı sırasında binlerce Êzidî katledildi, binlerce kadın ve çocuk da kaçırıldı. Kaçırılan kadınlar ve çocuklar cinsel istismara maruz kaldı.

Kadın ve çocuklar ayrıca Irak ve Suriye’de kurulan köle pazarlarında ve derin internette açık artırmayla satışa çıkarıldı. Çoğu kadın ve çocuk Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) Rakka ve Deyrezor’daki operasyonlarında kurtarıldı ancak henüz ulaşılamayan çok sayıda kayıp var.

Gazete Duvar’dan Hale Gönültaş’ın haberine göre, çocuğun boydan bir fotoğrafı geçen hafta Kürtçe ve Arapça bir satılık ilanı ile derin internete konuldu. İlanda satış için bir fiyat belirtilmedi ancak “ailesi satın almak isterse pazarlığa tabii olduğu” ifade edildi.

5 dakika kaldı

Irak’ta Êzidî’leri Kurtarma Komisyonu’nda görevli olan ve yakınlarını bulmak için “derin interneti” sürekli takip eden Êzidî Cemaati’nden isimler “kız çocuğunun fotoğrafının derin internette sadece beş dakika kaldığını” ifade etti.

Derin internetteki “köle pazarında” satışı gerçekleştirilen kadın ya da kız çocukları IŞİD’in güvenli aracıları vasıtasıyla belirlenen bir noktada ailelere teslim ediliyor.

Ailesi henüz bulunamadı

Çocuğun fotoğrafı şu anda Hewler (Erbil) ve Duhok’ta bulunan Kayıp Êzidîleri Bulma Komisyonu’nda bulunuyor ve aynı zamanda Êzidî’lerin yoğunlukla yaşadığı Berlin, Avustralya ve Kanada’daki cemaat ileri gelenlerine iletildi. Ancak henüz kimliği, ailesi ve yakınları tespit edilemedi.

Çocuğun anne ve babası ile yakınlarının IŞİD tarafından 2014’teki Şengal Katliamı sırasında öldürülmüş olmaları da ihtimaller arasında. Ankara Emniyeti, yedi yaşında olduğu belirtilen çocuğun 2014 sonrasında Türkiye’ye getirildiğini söylerken, kaçırılan Êzidî çocukların IŞİD tarafından güvenli alan olarak Türkiye’ye getirilmeleri dikkat çekiyor. Daha önce de bazı Êzidî çocuklarının IŞİD tarafından Türkiye’ye getirildiği ve satıldığı ortaya çıkmıştı.

İlk değil

Polisin, ailesi gibi davranarak Êzidi çocuğu kurtardığı belirtilse de son iki yıl içinde dört Êzidî kadın Ankara Keçiören ve Sincan’da tutuldukları evlerde IŞİD tarafından derin internette satışa çıkarıldı. Derin internetteki “köle pazarında” fotoğrafları konulan kadınların aileleri açık arttırmaya katılıp yakınlarını satın alarak Türkiye’den çıkardı. 2017 yılında da IŞİD’liler tarafından biri beş diğeri yedi yaşındaki iki kardeş Kırşehir’e kaçırılmıştı. Çocuklar Kırşehir polisinin dikkati sayesinde IŞİD’li aileden alınarak çocuk yuvasına yerleştirilmişti.