OHAL soruşturması kapsamında, İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde İZENERJİ ve İZELMAN’da çalışan 15 işçinin güvenlik soruşturması gerekçe gösterilerek iş akitleri feshedildi.

Gazete Duvar'dan Nuray Pehlivan'ın haberine göre, Yeni Asır Gazetesi’nin belediye bünyesinde işe alınanların ‘HDP'den gelen listeler aracılığıyla’ yerleştirildiğini iddia eden haberlerinin ardından İzmir Valiliği bünyesinde bir komisyon oluşturuldu. Valinin oluşturduğu ve yine kendisinin başkanlık yaptığı komisyon tarafından yapılan inceleme sonucunda; 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye eklenen geçici 35. Maddeye dayanarak belediyede çalışan 15 işçi için, ‘kamu görevinden ihraç’ kararı verildi. Valiliğin talimatıyla bünyesinde çalışan 15 işçinin iş akitlerini fesheden İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, önümüzdeki süreçte itirazda bulunup bulunmayacağı ise merak konusu oldu.

Avukat Arif Ali Cangı, söz konusu kararnamenin adeta OHAL'i 31 Temmuz 2018'den, 31 Temmuz 2021’e kadar uzattığı yorumunu yaparken, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, güvenlik soruşturması bahanesiyle yapılan hukuksuz ve keyfi işçi kıyımına son verilmesi çağrısında bulundu. Belediyedeki işlerinden atılan Pınar Özgeç ve Orhan Yıldız da yaşadıklarını anlattı.