TTB'ye göre Türkiye genelinde 0-4 yaş nüfus için aşı devamsızlığı oranı yüzde 10'a yaklaştı.
Birliğin Sağlık Bakanlığı verilerinden yaptığı hesaplamalara göre Türkiye'de çocuklarına aşı yaptırmayan ailelerin sayısı 2014'te 1370 iken, 2016'da bu sayı 11 bini, 2017'de de 23 bini geçerek 2024 yılı itibarıyla 100 bine yaklaştı.
TTB Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, bu konuda şunları söylüyor:
"Daha önceden görmediğimiz bulaşıcı hastalıkların sayılarında bir artış görüyoruz. Mesela kızamık, boğmaca sayıları artıyor. Risk gruplarında olup grip aşısını yaptırması gereken kişiler aşılarını yaptırmıyor."
Nitekim Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Unicef'in ortak raporuna göre Türkiye 2024 yılında 1,523 vaka sayısıyla Avrupa bölgesinde en çok kızamık bildiren dokuzuncu ülke oldu.
Hastalığın görülme sıklığı, yani her bir milyon kişi başına düşen kızamık vakası sayısı açısından Türkiye 54 ülke arasında 24'üncü sırada yer aldı.
Listenin üst sıralarında Romanya, Kazakistan, Rusya ve Özbekistan yer alıyor.
Aslında resmi verilere göre Türkiye'de kızamık aşılama oranlarında son yıllarda bir düşüş yok. Oran yüzde 95 seviyesinde seyrediyor.
Buna karşın TTB ailelerin itirazlarıyla aşılanmayan çocukların istatistiklere dahil edilmediğini savunuyor.
Sağlık Bakanlığı BBC Türkçe'nin bu konudaki sorularına yanıt vermedi.
Türkiye'de 2005'ten bu yana kızamığa bağlı ölüm bildirilmedi.
TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, dünya genelinde her 120 vakadan birinin hayatını kaybettiğini söylüyor.
Ancak kızamık hastalarının başka hastalıklara yakalanma riski arttığından Türkiye'de ölüm nedenlerinin resmi kayıtlara girmeyebileceğini söylüyor.
Türkiye'de kızamık aşısı bir ve dört yaşlarda olmak üzere iki doz uygulanıyor.
Aşılama oranları 2015'ten sonra düştü
Aynı zamanda enfeksiyon hastalıkları uzmanı olan Prof. Azap, Türkiye'de hem aşı kararsızlığının hem de aşı karşıtlığının yükselişte olduğu saptamasını paylaşıyor.
İnsanların aşılara karşı tutumları farklı gruplar altında inceleniyor.
Aşı çekimserliği ya da kararsızlığı, aşı yaptırıp yaptırmama konusunda emin olmayanlar için kullanılıyor. Bu kişiler kafalarındaki sorulara yanıt bulduğunda aşı yaptırmayı seçebiliyor.
Aşı karşıtlarıysa aşılar hakkında kesin bir şekilde negatif tutumu olan ve ikna olmayan insanları ifade ediyor.
Azap, aşıya karşı artan şüphede 2015 yılının önemli bir milat olduğunu savunuyor.
Anayasa Mahkemesi 2015 yılında, ebeveynin rızası olmadan sağlık tedbiri yoluyla çocuğa aşı yapılmasının Anayasanın 17'inci maddesine aykırı olduğuna hükmetmişti.
Hacettepe Üniversitesi Aşı Enstitüsü Aşı Teknolojileri bölümünde Doç. Dr. Sezer Okay da bu tarihten sonra çocukluk çağı aşılarını yaptırmama oranlarında belirgin bir artış olduğunu söylüyor.
Okay, bu durumun toplum sağlığını tehdit ettiği ve potansiyel salgın riskini artırdığı uyarısında bulunuyor.