Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi, Kartepe'de yaşanan istismara ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi.

Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi, Kartepe'deki istismara ilişkin basın açıklaması yaptı. İzmit Belediye İş Hanı önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında "İstismarı aklama failleri yargıla" pankartı açan kadınlar, "Yaşasın kadın danışması" ve "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" sloganları attı.

Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi adına basın açıklamasını okuyan Elif Yetigin, geçtiğimiz günlerde Kartepe'de birden çok şüphelinin içinde bulunduğu istismar haberinin gündeme geldiğini söyledi. "Zihinsel engelli bir çocuk birden fazla kişi tarafından yıllardır sistematik bir şekilde istismara maruz bırakılmış. Yerel gazetelerde başkaca mağdurların ve olayların olduğu yazıldı, çizildi" diyen Yetigin, savcılığın olayı etkin bir şekilde soruşturarak suçluların açığa çıkarılmasını talep ettiklerini söyledi. Ülkede genç kadınların canının tehlikede olduğunu Gülistan Doku'dan, Şule Çet'ten, Feray Şahin'den, Ceren Özdemir'den, Özgecan Aslan'dan bildiklerini söyleyen Yetigin, "Yine bir sabah eski sevgilimiz, babamız, eşimiz, patronumuz tarafından öldürüldük, tecavüze uğradık. Gölleri, ormanları, parkları kadın mezarına çevirdiniz. Dünya'nın her yerinde, Türkiye'nin her yerinde erkekler tarafından sadece kadın olduğumuz için öldürülüyor, tecavüze, istismara, şiddete maruz kalıyoruz. Bizler erkek şiddetinizden, kadın katliamlarınızdan, tacizden, tecavüzden, eşitsizlikten nefes alamıyoruz! 'Ölmek istemiyorum, yaşamak istiyorum' diyoruz, yetmiyor" dedi.

'İSTİSMARCILARI AKLAYACAK YASALARI AKLINIZDAN GEÇİRMEYİN'
Yetigin, "Kadınlardan, çocuklardan, LGBTİQ+'lardan, doğadan, hayvanlardan ellerinizi çekin artık. Kadın düşmanı politikalar, haklarımıza yönelik saldırılar, erkek egemen söylemler kadına ve çocuğa tecavüzü ve cinayetleri arttırıyor. Münferit olaylar silsilesi olarak olaylara bakmak kör göze parmak sokmaktır. Çünkü hiçbir cinayet, tecavüz, şiddet münferit değildir, sadece birilerinin sapkınlığından kaynaklı değildir. Doğrudan ataerkil tahakküm ile uygulanan politikalarla, politikaların yarattığı sonuçlarla ilgilidir" dedi.

"Çocuk istismarcılarını aklayacak yasaları aklınızdan bile geçirmeyin" diyen Yetigin, "Kartepe'de yaşanan istismar davasında adaletin sağlanması, tecavüzcülerin hak ettiği cezayı alması için sonuna kadar bu davanın takipçisi olacağız. Zanlıların tamamının tespit edilmesi, soruşturmanın etkin yürütülmesi istismar dosyaları için elzemdir" dedi. Yerel basında çıkan kimi haberleri de eleştiren Yetigin, "Kocaeli yerel gazetelerinin bazılarında mağdurun ismi yazılmıştır. Bu mağduru açıkça hedefe koymakta, sanki mağdur değil de şüpheliymiş gibi bir algı yaratılmaktadır. Diğer yandan isimlerin açıkça yazılması hem habercilik etiğine uygun değildir hem de mağduru tekrardan istismar etmektedir. Bir an önce haberlerin düzeltilerek, öncelikle istismara maruz kalan kişileri korumayı odağına alarak, sorumlu habercilik anlayışıyla yayınlanmasını istiyoruz" diye konuştu. Yetigin konuşmasının sonunda istismar mağduru çocukların ve kadınların sesinin kısılmasına, istismarı ortaya çıkarmak için mücadeleye atılan kadınların umudunun, cesaretinin kırılmasına asla izin vermeyeceklerini söyledi.