Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Genç'in kordinatörlüğünde evsizlerin sorunlarına çözüm üretmeyi amaçlayan AB Erasmus + projesine ilişkin yapılan açıklamada, Türkiye’de erkeklerin evden uzaklaştırılması kararının özellikle İstanbul Sözleşmesi ile son yıllarda gittikçe arttığına işaret edilerek, "İstanbul sözleşmesinin sonucu olan 6284 sayılı kanun ve onun yaptırımlarının, önümüzdeki süreçte  aynı sorunların yaşanmasına zemin oluşturacağı yönünde ciddi bir algı söz konusudur" denildi.

'İstanbul Sözleşmesi ve Evsizlik' konulu ve 'Evden Uzaklaştırma Kararı Evsiz Nüfusu Artırıyor' başlığıyla yapılan açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
"Tüm dünyada sayıları gitgide artan evsiz nüfusunun önemli bir kısmını erkekler oluşturuyor. Aİle içi şiddet sorunları sebebiyle evden uzaklaştırılan erkek sayısı tüm dünya genelinde artış gösteriyor. Evlerinden uzaklaştırılan ve yeni bir eve çıkamayan erkekler, sokakta yaşayan evsizlerin önemli bir kısmını oluşturuyor. Özellikle İtalya, Fransa, ABD gibi ülkelerdeki erkek evsizlerin büyük bir kısmının evsizlik hikayesinde uzaklaştırma, boşanma, ayrılma gibi etmenler göze çarpıyor. 

Türkiye’de ise erkeklerin evden uzaklaştırılması kararının özellikle İstanbul Sözleşmesi ile son yıllarda gittikçe arttığı görülüyor. Kadının beyanı esas alınarak evden uzaklaştırılan erkeğin, evden uzaklaştıktan sonra gidebileceği yerler kısıtlı. Şiddet mağduru eşlerin sığınma evleri gibi kurumlar illerde yaygınken şiddet uygulayan kişilerin özellikle erkeklerin gidebileceği herhangi bir kurumun olmaması, bu kişileri evsizliğe sürüklüyor. Kanunen evinden atılan erkek için barınma sorununa herhangi bir yasal tedbirin alınmaması ve politikanın geliştirilmemesi, evsizliğin artmasına sebep oluyor. Hâlbuki şiddet uygulayan bireylere yönelik de mesleki uygulamalar yapılmalı ve şiddet eğilimleri törpülenmelidir. Bu insanların da rehabilitasyona ve topluma kazandırılmaya ihtiyacı vardır."

GENÇ: "ERKEKLERİ KORUYAN TEDBİRLER EKSİK"
Açıklamada, Sakarya Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Genç'in şu ifadelerine yer verildi:
"Aile yapısının korunması, evsizliğin engellenmesi için çok önemli. Evsizlerin önemli bir kısmı ailevi sorunlar sebebiyle evlerinden kaçan veya uzaklaştırılan erkekler. Yasalar kadınları korurken erkeklere de bazı imkanlar sağlamalı. Özellikle son yıllarda artan sayıda erkek, evlerinde uzaklaştırılıyor. Bu erkeklerin gideceği yer yok. Bu ise şiddet olaylarını azaltmak yerine maalesef daha da artırıyor.”

6284 SAYILI KANUN VE YAPTIRIMLARI
Açıklamada, Prof. Dr. Yusuf Genç'in ifadelerinin ardından şu değerlendirmede bulunuldu:
"Türkiye’de İstanbul sözleşmesinin sonucu olan 6284 sayılı kanun ve onun yaptırımları önümüzdeki süreçte Türkiye’de de aynı sorunların yaşanmasına zemin oluşturduğu yönünde ciddi bir algı söz konusudur. Bireyleri sokağa itmek evsizlerin ve sokak risklerinin sayısını artırmaktadır.  Aile ve toplumda şiddetin her türlüsünün karşısında olmak toplumsal bir görev ve sorumluluktur. Ancak bir yanlışı başka bir yanlışla tedavi etmeye çalışmanın daha büyük sorunlar üreteceği de bir gerçektir."