Microsoft, karmaşık tıbbi vakalarda doktorlardan daha isabetli teşhis koyabilen yeni bir yapay zekâ sistemi geliştirdiğini açıkladı. Şirket, bu teknolojinin “tıbbi süperzekâya giden yolu” temsil ettiğini belirtti.
Mustafa Süleyman liderliğindeki Microsoft AI ekibi tarafından geliştirilen sistem, OpenAI’ın ileri düzey o3 modeliyle çalışıyor. Sistem, dünyaca ünlü New England Journal of Medicine (NEJM) dergisinden seçilen 300’den fazla karmaşık vaka üzerinde test edildi. NEJM, doktorlara yönelik eğitici ve zor hasta öyküleriyle biliniyor.
Microsoft’un gerçekleştirdiği testlerde, yapay zekâ sistemi vakaların %80’inden fazlasında doğru teşhis koymayı başardı. Aynı vakaları yalnız başına değerlendiren doktorların başarı oranı ise %20’de kaldı.
Şirket, yapay zekanın gerçek bir doktor gibi adım adım ilerlediğini, doğru soruları sorduğunu, gerekli testleri planladığını ve sonunda teşhis koyduğunu belirtti. Ayrıca sistemin, hangi tahlillerin gerekli olduğuna insanlardan daha verimli şekilde karar vererek sağlık hizmeti maliyetlerini düşürebileceği ifade edildi.
“Yapay Zeka Doktorların Yerini Almayacak”
Microsoft, sistemin klinik kullanıma henüz hazır olmadığını ve yaygın semptomlar üzerinde daha fazla test gerektiğini vurgularken, yapay zekanın doktorların yerini almak için değil, onlara destek olmak için geliştirildiğini açıkladı.
Şirketin blog yazısında, “Doktorların rolü yalnızca teşhis koymak değil; belirsizlikle başa çıkmak, hasta ve yakınlarıyla güven ilişkisi kurmak gibi yapay zekanın üstlenemeyeceği görevler de içeriyor” ifadeleri yer aldı.
Microsoft AI CEO’su Mustafa Süleyman, sistemin 5–10 yıl içinde neredeyse hatasız hale gelebileceğini öngörüyor.
Yapay zekanın tıpta yaygınlaşmasının, sağlık çalışanı açığı yaşanan bölgelerde temel hizmetlere erişimi kolaylaştırabileceği belirtiliyor. Ayrıca bu sistemler, yeni çıkan araştırmalar ve tedavi protokolleriyle anında güncellenerek sağlık hizmetinin bilgi kalitesini küresel düzeyde eşitleme potansiyeline sahip.