Dünyaca ünlü sanatçı Osman Hamdi Bey'in yakın zamana kadar kayıp olduğu düşünülen "Preparing Coffee" (Kahve Hazırlamak) tablosu 29 Nisan'daki açık artırmada bir milyon 16 bin sterline (52 milyon TL) satıldı.
Toplam 50 eserin birer birer dakikalar içinde satıldığı açık artırmanın en yüksek değer biçilen eseri Osman Hamdi Bey'in tablosu oldu.
Adı açıklanmayan bir alıcının telefon üzerinden verdiği teklifle koleksiyonuna kattığı 1881 tarihli tablo, Sébah & Joaillier tarafından aynı yıl fotoğralanmıştı.
Eserin cam negatifi de İstanbul Alman Arkeoloji Enstitüsü Arşivi'nde bulunuyordu.
Sotheby's müzayede evine göre eserin nerede olduğu kısa süre öncesine kadar bilinmiyordu.
Sotheby's Oryantalist Sanat satışı kapsamında açık artırmaya sunulacak tablonun 1-1,5 milyon sterline alıcı bulması bekleniyor.
Sotheby's'de Avrupa resimleri alanında Kıdemli Uluslararası Uzman Claude Piening, eseri "samimi bir kadınsı anlatıyı titiz ışık, renk ve biçim gözlemiyle harmanlayan bir kompozisyon" olarak tarif ediyor.
Pening, Paris'te eğitim görmüş ve Fransız akademik resim stilini benimseyen ilk Müslüman sanatçılardan biri olan Hamdi Bey'in Doğu ile Batı arasındaki köprüyü somutlaştıran en iyi Oryantalist ressamlardan biri olduğunu söylüyor.
Gürcistan'dan Avusturya'ya yolculuk
"Kahve Hazırlamak"ın son yüzyılda yaptığı yolculuk da yeniden keşfedilmesiyle birlikte gün yüzüne çıkıyor.
Sotheby's'e göre eser, 1910 civarında Gürcistanlı bir sanat koleksiyoncusu olan Prens Sadık Yadigarov tarafından satın alındı ve ardından tablo oğlu Archil'e geçti.
1930 civarında, Archil ile evlilik yoluyla akrabalığı olan Viyana'daki özel bir koleksiyoncu tabloyu satın aldı.
2008'e kadar miras yoluyla aile koleksiyonunda kaldı.
Oradan, Avusturya'daki başka bir özel koleksiyona geçti ve bugüne kadar da orada kaldı.
Tabloda, Topkapı Sarayı'nın harem bölmesi olabilecek hayali bir iç mekanda kahve hazırlayan iki genç kadın betimliyor.
Osman Hamdi iç mekanda kolonlarla birlikte arka planda zengin fayanslar tasvir ediyor.
1878-1881 yılları Osman Hamdi'nin birçok eser verdiği en verimli dönemi olarak biliniyor.
Osman Hamdi Bey kimdir?
Hukuk okumak için Paris'e gönderilen Osman Hamdi, 1860'ların başında eğitimini yarıda bırakarak arkeoloji ve resimle ilgilenmeye başladı.
Resmi biyografisine göre, resme olan tutkusu sebebiyle Paris Güzel Sanatlar Yüksek Okulu'na devam etti ve dönemin ünlü ressamları Jean-Léon Gérôme ve Gustave Boulanger'den dersler aldı.
Oryantalist sahneleri tasvir etmek için batı tarzı resim stilini benimsedi.
O dönem Oryantalist sanata yönelik artan bir ilgi vardı.
1871 yılında İstanbul'a dönen sanatçı, Topkapı Sarayı'nda yabancı elçilerin protokol işleriyle ilgili göreve atandı.
Gösterdiği başarılarından dolayı Sultan Abdülaziz tarafından 1873 yılında Viyana'da açılan Uluslararası Sergi için görevlendirildi.
Çeşitli devlet görevlerinde çalışan Osman Hamdi Bey, Nemrut Dağı tümülüsünde, Lagina'da bulunan Hekate Tapınağı'nda kazılar yaptı. En önemli arkeolojik kazısı Sayda (Sidon, Lübnan) kazısından kral mezarlığı kazıları olarak biliniyor.
Gelecek vadeden Türk sanatçılarına resmi bir sanat eğitimi sağlamak amacıyla 1882'de İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi'ni kurdu ve ilk müdürü oldu.
Başarıları uluslararası alanda da tanındı.
Londra'daki Kraliyet Sanat Akademisi üyeliği, Pensilvanya Üniversitesi'nde fahri üyelik, Fransa şeref nişanı ve Oxford Üniversitesi'nden fahri doktora verildi.