Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin son araştırmasına göre, CHP’nin 31 Mart yerel seçimlerinde elde ettiği başarıda emeklilerin tercihinde meydana gelen değişimin önemli payı var. Araştırmaya göre, CHP son milletvekilliği seçiminden bugüne emekliler arasındaki oy oranını 10 puan artırmış görünüyor. 

Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi Genel Koordinatörü Doç, Dr. Derya Kömürcü, emeklilerin 14 Mayıs 2023 tercihleri ile 31 Mart 2024 tercihlerinde önemli değişim yaşandığını belirtti.  Yöneylem'in son araştırmasını değerlendiren Kömürcü, şu tespitlerde bulundu:

  • Yöneylem'in Nisan ayı örneklemi içinde yer alan emeklilerin yüzde 34’ü 14 Mayıs 2023'te CHP’ye, yüzde 27’si AKP’ye, yüzde 15’i İYİ Parti’ye, yüzde 10’u MHP’ye, yüzde 6’sı Yeşil Sol Parti’ye oy vermiş.
  • 31 Mart yerel seçimlerinde söz konusu emeklilerin yüzde 55’i CHP’ye, yüzde 21’i AKP’ye, yüzde 8’i MHP’ye, yüzde 5’i İYİ Parti’ye, yüzde 3’ü DEM Parti’ye oy vermiş.
  • Bugün bir seçim olsa örneklem içinde yer alan emeklilerin yüzde 44’ü CHP’ye, yüzde 22’si AKP’ye, yüzde 10’u MHP’ye, yüzde 6’sı İYİ Parti’ye, yüzde 8’i DEM Parti’ye oy vereceğini söylüyor.

Yani CHP son milletvekilliği seçiminden bugüne emekliler arasındaki oy oranını 10 puan artırmış görünüyor. Bu artışta İYİ Parti’den CHP'ye geçen emeklilerin (yüzde 37) yanında AKP’den CHP'ye geçenler (yüzde 8) olduğu da görülüyor.

EMEKLİLERİN YÜZDE 60'I ERDOĞAN'I BAŞARISIZ BULUYOR

Bugün emeklilerin yüzde 70’i “Türkiye nasıl yönetiliyor?” sorusuna “kötü yönetiliyor” yanıtını veriyor. Türkiye’nin kötü yönetildiğini düşünenlerin ülke ortalamasının yüzde 57 olduğu düşünüldüğünde emeklilerin ülke yönetimine dair tepkisi daha açık görülüyor.

TİP'ten AKP'li Ömer Çelik'e 'Faşist' yanıtı! TİP'ten AKP'li Ömer Çelik'e 'Faşist' yanıtı!

Ülke genelinde seçmenlerin yüzde 42’si Recep Tayyip Erdoğan’ı Cumhurbaşkanı olarak başarısız bulurken bu oran emekliler arasında yüzde 60’a yükseliyor.

Türkiye’de yaklaşık olarak 16 milyon emekli olduğunu biliyoruz. Bu sayının içinde resmen emekli olmuş ancak formel ya da enformel olarak bir biçimde çalışmaya devam edenler de var. Kabaca ifade edecek olursak her dört seçmenden biri emekli. Yani emekliler, ev kadınlarıyla birlikte en büyük iki seçmen kümesini oluşturuyorlar.

Dahası emeklilerin alım gücündeki erime sadece şu anda emekli olanları değil ileride emekli olacak milyonların geleceğini etkilemesi açısından da çok geniş bir nüfusu ilgilendiren bir mesele.

Editör: Tuncer Kalaycı