Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milli Savunma Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, Türkiye’nin güvenlik yaklaşımının güncellenmesi gerektiğini belirterek kapsamlı bir yazılı açıklama yayımladı. Bağcıoğlu, “Tehditler artık yalnızca cephelerden değil; bilgi, ekonomi, toplum ve teknoloji üzerinden de gerçekleşiyor. Güvenlik artık sadece devletin değil, hazırlıklı bir toplumun da sorumluluğudur” dedi.

Bağcıoğlu, CHP olarak TSK’nın siyasi müdahalelerden tamamen arındırılması gerektiğini vurgularken, “15 Temmuz sonrası yapılan yapısal değişiklikler, TSK’nın harekât kabiliyetini zayıflattı; bu düzenlemeler mutlaka gözden geçirilmeli” ifadelerini kullandı.

Açıklamada öne çıkan diğer başlıklar ise şöyle:

Can Holding soruşturması: Turgay Ciner hakkında yakalama kararı
Can Holding soruşturması: Turgay Ciner hakkında yakalama kararı
İçeriği Görüntüle

  • Bilgi ve Toplum Temelli Güvenlik: Milli Güvenlik Akademisi güncellenerek yeniden kurulmalı, bürokrasi ve yerel yönetimlerden iletişim uzmanlarına kadar herkes kriz yönetimi ve dezenformasyonla mücadele konusunda eğitilmeli.
  • Teknolojik Egemenlik: Savunma sanayisinde dışa bağımlılığın azaltılması, yapay zeka tabanlı sistemlerin geliştirilmesi ve üretime geçişin hızlandırılması hedeflenmeli.
  • Toplumsal Dayanıklılık: Kriz anlarında halk şeffaf biçimde bilgilendirilmeli, güvenlik kararlarında iç siyasetin etkisi azaltılmalı.
  • Caydırıcılık ve Uluslararası Konum: Türkiye’nin asimetrik ve siber tehditlere karşı caydırıcılığını artırması için TSK’nın yeniden etkin bir yapıya kavuşturulması gerektiği belirtildi.

CHP’nin önerisi, “modern güvenlik yaklaşımı”nın tank, top ve uçakla değil; bilgi üstünlüğü, teknolojik yetkinlik ve toplumsal bilinçle inşa edilmesi yönünde.

Kaynak: T24