New York Eyalet Meclisi esrarın yetişkinler tarafından eğlence amaçlı kullanımı için yasallaştırmayı ve eyalette satışına izin vermeyi kabul etti.

Hazırlanan mevzuat, 21 yaşın üzerindeki tüm yetişkinlerin eğlence amaçlı kullanım için esrar satın almasına izin verecek.

Ayrıca herhangi bir yetişkin New Yorklu'nun kişisel kullanım için üç olgun ve üç olgunlaşmamış bitki yetiştirmesine de izin verilecek.

CNN’in aktardığına göre eyalette şimdilik sadece tıbbi amaçlı esrar kullanımı yasal. Vali Andrew Cuomo'nun ofisi Pazar sabahı yaptığı açıklamada, üç onstan (bir ons 28,5 gram) daha az esrar bulunduran kişilerin aldığı cezalarının da kaldıracağını ve daha önce hüküm giymiş kişilerin adli sicillerinin de silineceğini açıkladı.

Ofisten yapılan açıklamada New York'ta yetişkin kullanımı esrar endüstrisinin geliştirilmesinin 30 bin ila 60 bin iş yaratma ve vergi tahsilatlarından yıllık 350 milyon dolar kazanma potansiyeline sahip olduğu ifade edildi.

Mevzuatla birlikte New York ayrıca esrar satışı yapacak yerler için bir lisanslama süreci de başlatacak. Eyalette esrardan yüzde 9 vergi alması ve iller ile yerel yönetimler arasında paylaştırılacak yüzde 4 ek vergi alması bekleniyor. 

Bununla birlikte, esrarın eyalette serbest bir şekilde fiilen satılabilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması iki yıl kadar sürebilir. New York Eyalet Meclisi çoğunluk lideri Crystal Peoples-Stokes, Cuma günü bu sürecin 18 ay ile iki yıl arasında sürebileceğini söyledi.

New York, ABD’de esrarı yasallaştıran ilk eyalet olmayacak. Şu ana kadar az 14 eyalet esrarın kullanımını kısmen de olsa serbest bıraktı. 

Şubat sonlarında, New Jersey Valisi Phil Murphy de esrarın yetişkinler tarafından kullanımını yasallaştıran ve eğlence amaçlı satışına izin veren bir yasa tasarısı imzaladı. 

Kasım 2020'de Arizona, Mississippi, Montana, New Jersey ve Güney Dakota esrarın denetimli kullanımını serbestleştiren yasalara imza attı. Buna rağmen ABD’de esrar ulusal düzeyde yasadışı olmaya devam ediyor.

ABD'de esrar kullanımının yasal olduğu eyaletler

Alaska: Şubat 2015'te eğlence amaçlı esrar kullanımına izin veren üçüncü eyalet oldu. Alaska'da esrarın yasallaştırılması, Kasım 2014'te yapılan bir referandumda, seçmenlerin yüzde 53,23'ü maddenin özel yerlerde kullanımına izin verme hareketini destekledi. Bununla birlikte, halka açık yerlerde esrar içmek, 100$'lık bir para cezasına tabi. Alaska eyalet yasalarına göre, 21 yaş ve üstü yetişkinler bir ons marihuana taşıyabilir ve altı bitkiye sahip olabilir.

California: Kasım 2016'da yasal Proposition 64'ün geçişi ile esrarın eğlence amaçlı kullanımını yasallaştı. Kanun tasarısı yasama organının yüzde 57,13'ünün desteğine sahipti. Esrar satışı ancak 2018'de yasal hale geldi.

Colorado: Buradaki oylama girişimine de Amendment 64 adı verildi. Öneri, 6 Kasım 2012'de o eyaletteki seçmenlerin yüzde 55,32'sinin desteğiyle kabul edildi. 21 yaşın üzerindeki herhangi bir kişi bir ons esrar bulundurabilir. Bununla birlikte kamusal alanda esrar içmek yasadışıdı.

Illinois: 31 Mayıs 2019'da Eyalet Genel Kurulu, Illinois Kenevir Yönetmeliği ve Vergi Yasasını kabul etti ve 25 Haziran'da da Vali JB Pritzker tarafından imzalandı. Yasa 1 Ocak 2020'de yürürlüğe girdi. Illinois'de ikamet eden 21 yaş üstü herkes esrar kullanabilir, 30 grama kadar esrar bulundurabilir. İkameti bu eyalette olmayanlar için sınır 15 gram.

Maine: Seçmenler, 2016 referandumunda Esrar Yasallaştırma Yasasını onayladı. Bireyler 71 gram kenevire, üç olgun bitkiye, 12 olgunlaşmamış bitkiye ve sınırsız sayıda fideye sahip olabilir. Ancak eyalet, uyuşturucuyu satmak için ticari lisanslar vermeye başlamadı çünkü eyalet milletvekilleri endüstrinin nasıl düzenleneceği konusunda anlaşamadılar.

Massachusetts: Seçmenler, eğlence amaçlı marihuanayı Kasım 2016'da yasallaştırdı. Bireyler bir ons esrar bulundurabilir ve evlerinde altı bitki yetiştirebilir. Birden fazla yetişkinin bulunduğu evler 12 bitkiye kadar yetiştirebilir. Pot kilitli olmalı ve arabalarda görünmemeli. Araba kullanırken veya halka açık yerlerde içmek yasa dışı. 

Michigan: Seçmenler, Kasım 2018'de esrarın eğlence amaçlı kullanımını yasallaştırdı. Michigan Düzenleme ve Vergilendirme Esrar Yasası, bireylerin evlerinin dışında 2,5 ons ve evlerinin içinde 10 ons esrar bulundurmalarına izin veriyor. Hane başına 12 bitkiye kadar izin veriliyor. Lisanslı perakende işletmeleri 150 bitkiye kadar satış yapabilir.

Nevada: Seçmenler 2016 seçimlerinde eğlence amaçlı marihuanayı yasal hale getirdi. 21 yaş ve üstü yetişkinler, bir ons esrar taşıyabilir. Kamusal alanda tüketim 600 dolar para cezası ile cezalandırılır. Tedbir seçmenlerin yüzde 54,47'sinden destek aldı.

Oregon: Temmuz 2015'te esrarın eğlence amaçlı kullanımına izin veren dördüncü eyalet oldu. Oregon'da esrarın yasallaştırılması, seçmenlerin yüzde 56,11'inin hareketi desteklediği Kasım 2014'te yapılan oylama ile geldi.

Vermont: Eyalet yasama organı Ocak 2018'de yasayı kabul etti ve bir bireyin bir ons kenevir ve iki bitkiye sahip olmasına izin verdi. Eyalette ticari satışlara ise halen izin verilmiyor.

Washington: Eyalette onaylanan karar Initiative 502 olarak adlandırıldı. Yasa 21 yaş ve üzerindeki eyalet sakinlerinin eğlence amaçlı kullanım için bir ons esrar bulundurmalarına izin veriyor. Yasa 2012'de eyaletteki seçmenlerin yüzde 55,7'sinin desteğiyle kabul edildi. Washington oylaması ayrıca yetiştiriciler, işleyiciler ve perakendecilere uygulanan önemli vergi oranlarını yürürlüğe koydu. Eğlence amaçlı esrar üzerindeki vergi oranı her aşamada yüzde 25.