Çocukken, büyüklerimiz göz önündeki bir şeyi yokmuş gibi göstermek için sihirbazlığı çağrıştıran "hokus-pokus" deyimiyle el çabukluğu sergilerdi. Biz de, çocuk olarak yapılana inanır "vay Ben derdik.

Ama, bunun yıllarca kamu kaynaklarının bütçede ya da planlamada olmayan yerlere aktarımı ve sonrasında da bu işlemlerin gizlenmesi adına dillendirileceğini hiç düşünmemiştik, o yıllarda.

Bu tür operasyonlardan hiç korkmadığımız için "korktuğumuz başımıza geldi" demeyeceğim elbet. Ama, toplumsal duyarsızlığımızın başımıza bu ve benzeri çok sayıda sıkıntıyı getirdiğini ve de getireceğini de söylemeden geçemeyeceğim...

Söz konusu olaylar, Sayıştay raporlarına yansıyan AKP uygulamaları.

Sayıştay, üç binden fazla kamu idaresi ile mahalli kuruluşta yaptığı inceleme sonucunda, kamunun öz kaynaklarının "sebebi bilinmeyen bir nedenden" dolayı bir yılda 207 milyon TL azaldığına dikkat çekiyor.

Heyhat, kamu kaynağının ne kadar talan edildiğine bakar mısınız ?

Sayıştay'ın 2019 Yılı Mali İstatistikleri Değerlendirme Raporu’na göre, üç bini aşkın özel ve genel bütçeli kamu idarelerinin sahip olduğu toplam öz kaynak miktarı, 2019 yılı başında 3 trilyon 539 milyar 364 milyon TL olarak belirlendi. 

Ancak yıl sonuna gelindiğinde anormal bir sonuçla karşılaşıldı ve öz kaynak miktarı bu kez 3 trilyon 539 milyar 157 milyon TL oldu. 

Özcesi, öz kaynaklarda bir yılda 207 milyon TL’lik “azalma” meydana geldi.

Bunun nedenlerini sorgulayan yaklaşım da şu ifadelerde karşılık bulmuş.

"“Dönem sonu öz kaynak tutarının mali durum tablosu ile eşit olması gerekmekte. Ancak yıl içi işlemlerden yola çıkılarak hesaplanan yıl sonu öz kaynak toplamı mali durum tablosu ile tutarlı olmadığından arada fark oluşmaktadır. Aradaki fark olan 207,21 milyon TL ile söz konusu farkın sebebi ise tablo dipnotlarında açıklanmamaktadır."

Bu ifadelerin ardından söylenecek çok şey yok. Belli ki, kamu kaynakları bilinçli olarak talan edilmiş. Ve bu talan operasyonu hasıraltı edilmeye çalışılmış.

Neyse ki, güneş balçıkla sıvanmaz ve bu soygunu, talanı gün ışığına çıkartmanın toplumsal sorumluluk olduğunun bilincini kaybetmeyen bürokratlar halen var.

Kamu kaynaklarındaki hokus-pokus hamleleri araştırılıp rapor edildiğinde daha neler çıkacak kimbilir ?