Fotoğraf: Independent Türkçe
Tarık Ziya Ekinci'nin ölüm haberi İstanbul Tabip Odası tarafından duyuruldu. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
1925 yılında Diyarbakır’ın Lice ilçesinde doğan, 1949 yılında İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun olan, iç hastalıkları uzmanı, siyasetçi, yazar ve insan hakları savunucusu, değerli üyemiz Dr. Tarık Ziya Ekinci’nin vefatını büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız.
1965 seçimlerinde, Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) milletvekili seçilen, daha önce Diyarbakır- Mardin-Siirt Tabip Odası Başkanlığı ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu üyeliği yapan değerli meslektaşımızın başta ailesi olmak üzere yakınlarının derin acısını paylaşıyor, tüm hekim camiasına ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz.
Tarık Ziya Ekinci kimdir?
1925 yılında Diyarbakır’ın Lice ilçesinde doğan Tarık Ziya Ekinci, İstanbul Tıp Fakültesi’nden 1949’da mezun olduktan sonra birkaç dönem Diyarbakır, Mardin-Siirt Tabip Odaları Başkanlığı yaptı ve Neşter isimli üç aylık bir dergi çıkardı.
Bir dönem Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Yüksek Disiplin Kurulu üyeliği yapan Ekinci, bölgedeki bilimsel toplantılara da öncülük etti.
1957’de CHP’de siyasete başlayan ve 1965 yılında Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Diyarbakır milletvekili seçilen Ekinci, 1967’de TİP üyelerinin başlattığı ve 1 yıl boyunca devam eden Doğu Mitingleri’nin tümüne katılarak yol gösterici konuşmalar yaptı. Sol gençliğin örgütlenmesine öncülük eden Devrimci Doğu Kültür Ocakları’nın (DDKO) kuruluşunda aktif rol aldı.
Ekinci, 12 Mart 1971 sürecinde Diyarbakır Sıkıyönetim Mahkemesi’nde "Kürtçülük propagandası yaptığı" gerekçesiyle TCK’nın 142/3. maddesinden üç yıla mahkum oldu. 12 Eylül 1980 döneminde 5 kez tutuklanan Ekinci, 1982’de yurtdışına çıktı ve 1989 yılına kadar Paris’te doktorluk yaptı.
Yaşamının önemli bölümünü cezaevi ve sürgünlerde geçiren Ekinci, sosyalist dünya görüşünü benimsediğini ve hiçbir zaman şiddeti tasvip etmediğini ifade ediyor. Ekinci, Kürtlerin Türklerle barış içerisinde eşit haklarla yaşamalarını savunduğunu ve bu "legal-sivil mücadelede" saçlarını ağarttığını söylüyor.
Türkiye’deki farklı çevrelerin çıkardığı dergi ve gazetelerde pek çok makale yazan Ekinci Kürt sorunu, Faili Meçhul Cinayetler, Demokrasi, İnsan Hakları, Milliyetçilik, Anayasa Sorunları'nın da aralarında olduğu 12 kitap kaleme aldı.
Kitaplarından bazıları şunlardır:
Doğu Dramı (1966), Devlet ve Ben (1995), Faili Meçhul Bir Cinayet (1994), Vatandaşlık Açısından Kürt Sorunu ve Bir Çözüm Önerisi (1997), Demokrasi, Çokkültürlülük ve Bir Yargısal Serüven (1999), Avrupa Birliği’nde Azınlıkların Korunması Sorunu Türkiye ve Kürtler (2001), Sol Siyaset Sorunları Türkiye İşçi Partisi ve Kürt Aydınlanması (2004), Millet, Milliyetçilik, Devlet ve Anayasa Sorunları (2004), Türkiye’de Demokrasi ve İnsan Hakları Sorunları (2004), Türkiye’nin Kürt Siyasetine Eleştirel Yaklaşımlar (2004), Türkiye’nin Çağdaşlaşması ve Kürtler (2006).