Nasıl başlayacağımı bulamadığım için öyle pat diye söyleyivereyim. Öğretmene şiddet alçaklıktır.

2019-2020 öğretim yılı daha ilk haftasında öğretmene şiddet olayı ile başladı. Yenikent’te (Karaman) bir ilkokulda servis görevlisinin son derste henüz ders bitmeden sınıfa girerek sınıftan aldığı, 1. Sınıf öğrencisini yanlış servise bindirmesi nedeniyle çocuk eve gelmeyince telaşlanan ev halkı, maaile okulu basarak okul müdür yardımcısını tartakladı. Darp raporu da alan öğretmen arkadaşımızın durumu iyi ancak bu yazının yazıldığı ana kadar olayla ilgi bir adli ya da idari soruşturma başlatıldığına dair bir bilgi bize ulaşmadı.

Aslında çocuk okuldan alındığı andan itibaren toplam 50 dakika sonra yaptıkları hatayı fark eden servis görevlileri tarafından evine bırakılmıştı. Hâsılı kelam çocuk kaybolmadı, servis görevlilerine bir yaptırım uygulanmadı, olayla ilgili bir soruşturma açılmadı. Sadece aileye yardımcı olmaya çalışan öğretmenimiz yediği dayakla kaldı.

Her ne sebeple olursa olsun öğretmene şiddetin hiçbir açıklaması yoktur. İl Milli Eğitim Müdürlüğü derhal olaya el koyarak idari soruşturma başlatmalı yanı sıra da öğretmene saldırıda bulunan aile bireyleri hakkında suç durusunda bulunmalıdır. Ceza davası açılması yolunda girişimlerde bulunmalıdır. Bu ailenin öğretmenle aynı okulda kalmaması için öğrencinin naklinin başka okula alınmasını sağlamalıdır.

Kaldı ki öğrenci servisle geldiğine göre, aile büyük olasılıkla kayıt bölgesi dışında ikamet etmektedir. Bu okula kayıt yaptırmak için muhtemelen adres hilesi yapmıştır. İl Milli Eğitim Müdürlüğü bu durumu da araştırmalı eğer aile kayıt bölgesi dışında ikamet etmekte ve kayıt için adres hilesi yoluna gitmiş ise ailenin bu durumunu da ortaya çıkarmalıdır.

Eğer bu olay küçümsenir, görmezden gelinir ve üstü kapatılırsa, yakın zamanda başka “öğretmene şiddet” olaylarını konuşuyor olacağımız ortadadır.

(MEB. Okul Öncesi Eğitim Ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği)

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Okul Tespiti, Kayıt Kabul ve Devam Okul tespitinin planlanması

MADDE 10 – (1) Öğrencilerin, yerleştirilecekleri okulları belirlemek üzere mart ayında il/ilçe millî eğitim müdürünün görevlendireceği müdür yardımcısı veya şube müdürünün başkanlığında, eğitim bölgesindeki okulların özelliklerine göre seçilen en çok beş okul müdüründen öğrenci yerleştirme komisyonu oluşturulur. Kayıt alanı belirlenecek okulların müdürlerinin de görüşleri alınır. Gerek görülmesi hâlinde görüşleri alınmak üzere ilgili yerleşim biriminin köy/mahalle muhtarları ile kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri de toplantıya davet edilebilir.

(2) (Değişik:RG-25/6/2015-29397) Komisyon, okulların fiziki kapasite ve ulaşım imkânlarını dikkate alarak öğrenci alınacak kayıt alanlarını belirler ve e-Okul sisteminin ilgili bölümüne işler…

MADDE 11 – (1) (Değişik:RG-25/6/2015-29397) Okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarında yeni kayıtlar, temmuz ayının ilk iş gününde başlar. Kayıt işlemi, 25/4/2006 tarihli ve 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu hükümlerince oluşturulan ulusal adres veri tabanındaki yerleşim yeri adres bilgileri esas alınarak, e-Okul sistemi üzerinden yapılır. Kayıt işlemleri sırasında veliden herhangi bir belge talep edilmez.

Liseler de dahil zorunlu öğrenim çağındaki tüm okullar “adrese dayalı sisteme” göre öğrenci almasına, öğrenci kayıt mevzuatı ve okul kayıt bölgesi mevzuatı yürürlükte olmasına rağmen, yine okullar servislerle doldu taştı, öğrenciler, öğretmenler ve veliler, servislerden, servis şoförlerinden ve servis kaydı yapmak için kayıt masası, çadır vb. kuran servis görevlilerinden okul bahçelerine ve okullara girmekte zorlandı.

Yukarıdaki örnekte de görüldüğü servisçiler okulların her yerinde, bahçede, koridorlarda, sınıflarda. Servis görevlisi henüz ders bitmeden yani ders saati içerisinde sınıfa girip öğrenciyi dersten alabiliyor. Ders öğretmeninin bu itiraz edebilme ihtimali zaten söz konusu değilken, Okul Yöneticisi bu duruma ya kendisi de teşne olduğu için ya da daha yukarılardan gelecek tepkileri göze alamadığı için görmezden geliyor.

Yukarıda söz edilen mevzuat ilkokul öğrencileri de içinde olmak üzere tüm öğrencilerin okullarına yürüyerek erişebilmelerini ön görmektedir.

Hal böyle iken bu kadar çok servis hangi öğrenciyi taşımaktadır? Yoksa okullar kendi kayıt bölgesi dışından öğrenci mi almaktadır? Söz konusu mevzuat ihlal mi edilmektedir? Kayıt bölgelerinin en uç noktalarından gelecek sınırlı sayıdaki öğrenciyi taşımak için belki birkaç tane servis aracı olması gerekirken, bu kadar yoğun öğrenci servisi kullanılmasının sebebi nedir?

Okul Tespit Komisyonları servis firmalarıyla danışıklı mı çalışmaktadır? İl Milli Eğitim Bürokratlarının servis firmalarıyla yakınlıkları mı vardır? Yoksa bizzat İl Milli Eğitim Bürokratlarına ait olan servis firmaları mı söz konusudur?