Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adapazarı İlçe Başkanı Ayşe Füsun Çetin, yangınlardaki sorumluğun belediyelere atılmasını tepkiyle karşıladı. Çetin, “Yaşadığımız üzücü olaylar çok açık gösterdi ki Tarım ve Orman Bakanlığı yaşananların bir numaralı sorumlusudur ve acilen istafa etmelidir” dedi.

Ayşe Füsun Çetin, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin 28 Temmuz, çarşamba gününden bu yana; Antalya, Muğla Adana, Osmaniye, Mersin, Uşak, Manisa, Isparta, illeri başta olmak üzere ülkemizde tarihimizin en büyük orman yangınlarını yaşadığına işaret ederek, “Yangınlara müdahale etmede içine düştüğü aciz durumdan kendini kurtarmak adına sorumluluğun belediyelerde olduğunu söyleyen ve ortaya çıkan durumun sorumluluğunu belediyelere atan hükümet şunu  iyi bilmelidir ki ; Kanunlar çok açık. Kanunlara göre orman yangınları ile mücadelede asli yetki, görev ve sorumluluk Tarım ve Orman Bakanlığındadır” ifadelerini kullandı.

HİZMET KUSURU
Belediyelerin yetkisinin orman yangınlarında değil, kent içi bina yangınlarında olduğunu ifade eden Çetin,  açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Ülkemizin özellikle Akdeniz ve Ege bölgesinin yaz döneminde orman yangınlarına çok açık olduğu ve buralarda her yaz büyüklü küçüklü yüzlerce yangın çıktığı bariz bilinen bir olgu. Bu yangınlara karşı en önemli mücadele aracının buna uygun yangın söndürme uçakları olduğu da herkesin malumu. Buna karşın bu konulardaki 1. Derece görevli ve sorumlu idarenin (bakanlığın) bu uçaklardan asgari yeterli miktarda bile (satın alma, kiralama veya ödünç alma şeklinde) temin edip çalışır vaziyette tutamadığı ortaya çıktı. Yunanistan ve İtalya gibi yüzölçümü bizden çok daha küçük ülkelerde bile bu uçaklardan 35-40 civarında varken bizde sadece birkaç tane olduğu ve onların bile çoğunun çalışır vaziyette hazır edilemediği anlaşılıyor. Bu olgunun idare hukukundaki anlamı, merkezi idarenin çok açık bir "hizmet kusuru" dur.”

“KANUN İPTAL EDİLMELİDİR”
Türkiye’nin canını yakan orman yangınları henüz söndürülmemişken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmî Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren bir kanun, kıyılar başta olma üzere orman alanlarındaki yapılaşma tasarrufunu Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkisine bırakıyor. Hangi alanların kapsama gireceği ise doğruda Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek. Bu kanunla yeni yangınların önü açılacak çocuklarımızın geleceği olan ormanlar bir avuç rantiyeciye peşkeş çekilecektir. Acilen bu kanun iptal edilmelidir. 

İSTİFA ÇAĞRISI
Yaşadığımız üzücü olaylar çok açık gösterdi ki Tarım ve Orman Bakanlığı yaşananların bir numaralı sorumlusudur ve acilen istafa etmelidir. Bunun yanı sıra her aşama da  idari ihmallerin ve kusurların sorgulanıp, sorumluların ortaya çıkarılması sadece doğalarını, yaşam alanlarını, evlerini, bahçelerini ve hayvanlarını kaybetmiş insanlara değil, o ormanlarda ölen ve yaralanan milyonlarca canlıya karşı da vicdani borcumuzdur.
Orman yangınlarıyla mücadele veren bütün ekiplere, orman köylülerine, yerel yönetimlere ve  yangınlara karşı canla başla mücadele veren herkese minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz. Yangında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyor, bölge halkının acılarını paylaşıyoruz.”