Türkiye İşçi Partisi (TİP), çocukların okullarda ücretsiz ve sağlıklı bir öğün yemeğe erişimi için başlattığı seferberliğin ilk aşamasının tamamlandığını açıkladı. 14 Aralık 2025 tarihinde yapılan basın açıklamasında, parti bugün tüm Türkiye’de sokaklarda olduklarını duyurarak, kampanyaya on binlerce yurttaşın imza verdiğini bildirdi.
TİP açıklamasında, ülkenin kaynaklarının ilkokuldan liseye milyonlarca öğrenciye ücretsiz bir öğün yemek sağlamaya yeterli olduğu vurgulandı. Bu talebin yalnızca siyasi bir çağrı olmadığına dikkat çekilen açıklamada, imza kampanyasına kısa sürede verilen yoğun destekle halkın da aynı talebi dile getirdiği ifade edildi.
Açıklamada, bugün TBMM Genel Kurulu’nda Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin görüşülmesine dikkat çekilerek, halkın vekillerinin bu talebi Meclis’te dile getireceği ve toplanan imzaların Meclis’e sunulacağı belirtildi. TİP, “Meclis halkın sözünü dinlemeyecekse kimin sözünü dinleyecek?” sorusunu yöneltti.
2026 bütçesinin bu ay tamamlanacağı hatırlatılan açıklamada, bütçenin yalnızca yüzde 1,5’inin ayrılmasıyla tüm çocuklara okullarda ücretsiz yemek ve temiz içme suyu sağlanabileceği ifade edildi. Devletin patronların vergi borçlarını silmeye ve yandaşlara teşvikler dağıtmaya kaynak ayırabildiği belirtilerek, çocukların aç bırakılmasının bir tercih olduğu vurgulandı.
Basın açıklamasında, Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) uygulamasına da sert eleştiriler yöneltildi. Denetimsiz koşullarda çocuk işçiliğini teşvik ettiği belirtilen sistem nedeniyle yaşamını yitiren çocukların isimleri tek tek anıldı. TİP, bu çocukların ölümünden sorumlu olanların cezasız kalmasına karşın, MESEM’i protesto eden 16 gencin cezaevinde olmasını “adaletsizliğin açık göstergesi” olarak niteledi.
Açıklamanın sonunda, mücadelenin yeni başladığı vurgulanarak; ücretsiz okul yemeği hakkı hayata geçirilene, MESEM sistemi iptal edilene ve çocukların hakkını savunduğu için tutuklanan gençler serbest bırakılana kadar mücadelenin süreceği belirtildi. TİP, tüm velileri, eğitimcileri ve gençleri bu haklı mücadeleye omuz vermeye çağırdı.




