Türkiye'de hükümetin hazırladığı İnsan Hakları Eylem Planı'nda 'acil reform' yapılacak adreslerden biri olarak gösterdiği cezaevlerinde, anneleriyle birlikte kalan çocukların maruz kaldığı hak ihlali tablosu ağırlaşıyor. Yaşam Hakları Derneği, 15-16 Mayıs 2021'de Kocaeli, Trabzon, İzmir, Bolu, Osmaniye, Kayseri, Van ve Ankara'daki cezaevlerinde kalan toplam 14 kadın mahkûmla derinlemesine görüşmeler yaparak "Anneleriyle Birlikte Mahpus Olan Çocuklar" raporunu yayımladı.

Raporda, Adalet Bakanlığı'nın cezaevlerine ilişkin düzenli ve ayrıntılı veri yansıtmadığına dikkat çekilirken, "2020 yılı sonu itibarıyla 800'den fazla çocuk, Mart 2021'de yayınlanan resmi rakamlara göre ise 345 çocuk ruhsal ve fiziksel gelişimlerinin en kritik döneminde demir parmaklıklar ardında büyümeye mahkûm ediliyor" tespiti yapıldı. Raporda, Birleşmiş Milletler (BM) kurallarına aykırı olduğu halde cezaevlerinde çocuklara "mahkûm muamelesi yapılıyor" tespiti vurgulandı.

"Çıplak aramalar çocuklarda travma yaratıyor"

DW Türkçe'den Hilal Köylü'nün haberine göre, Annelerin gözaltı sürecinde bebeklerinden uzak tutulduğunu, bu nedenle bebeklerin açlığa terkedildiklerini anne mahkûmların anlatımıyla ortaya koyan raporda, 6 aylık bebeği olmasına rağmen annenin cezasının ya da tutukluluğunun ertelenmediği belirtildi.

Raporda; cezaevlerindeki çıplak arama ve sabah sayımlarının anneler kadar çocuklarda da büyük travmalar yarattığı, çocukların cezaevinde sağlıklı beslenemediği, çocuk doktoru olmadığı için tedavi imkânı olmadığı, çocukların oyun oynama hakkından bile uzak kaldığına işaret edildi.