Son günlerde devlet kurumlarından ünlülere ve profesyonel spor takımlarına kadar herkes, yapay zekayla üretilen görselleri içeren en son trende kapılarak ChatGPT gibi programlarla kendilerinin Barbie benzeri plastik ambalajlardaki görüntüsünü yaratıyor.
Ancak teknoloji uzmanları, bu neşeli trendin siber dolandırıcılığa davetiye çıkarmaktan etik ve sürdürülebilirlik endişelerine yol açmaya kadar bazı riskler taşıdığı uyarısı yapıyor.
Bu akıma katılanlar genellikle nerede yaşadıkları, ne iş yaptıkları ya da sevdikleri bir uğraş gibi, hayatlarının çeşitli yönlerine atıfta bulunan öğeler içeren görseller üretiyor. Bu tür açıklamalar, dolandırıcıların ileride insanları kandırmasına yardım edebilir.
Siber güvenlik şirketi Parameter Security CEO'su Dave Chronister, HuffPost'a yaptığı açıklamada, "İnsanlara 'İşte şu anda en çok ilgilendiğim 3-4 şey' diye kendinizi göstermeniz ve bunu tüm dünyayla paylaşmanız çok büyük bir risk haline geliyor çünkü artık insanlar sizi hedef alabilir" dedi.
Sosyal mühendislik saldırıları bugün hâlâ saldırganların bir çalışan veya bir birey olarak sizi hedef almasının en kolay ve en popüler yolu.
Stanford Üniversitesi İnsan Merkezli Yapay Zeka Enstitüsü'nde gizlilik ve veri politikası alanında çalışan Jennifer King ise yayın organına verdiği röportajda kullanıcıların, görüntülerinin muhtemelen gelecekteki yapay zeka modellerinin eğitminde kullanılacağını ve aynı araçların, kurumsal ve askeri uygulamalara giderek daha fazla entegre edildiğini göz önünde bulundurması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Diğerleri ise kullanıcıları, tescilli markaların materyallerini aksiyon figürlerine dahil ederken dikkatli olmaya çağırıyor.
Fox13'e konuşan avukat Charles Gallagher "Mattel'in marka korumalarını oldukça aktif bir şekilde uyguladığı biliniyor" dedi.
Aksiyon figürünüzün üzerinde Barbie logosu olmasını muhtemelen istemezdiniz.
Bu aksiyon figürü mimi karşısında bazıları, yapay zeka modellerine güç veren gelişmiş bilgisayarları beslemek için muazzam seviyede enerji ve su gerektiğini halka hatırlatmaya çalışıyor.
Londra Queen Mary Üniversitesi'nden Profesör Gina Neff, BBC'ye verdiği röportajda "ChatGPT Barbie mahremiyetimize, kültürümüze ve gezegenimize yönelik üçlü bir tehdidi temsil ediyor" demişti.