Yunanistan'da 21 Mayıs'ta yaklaşık 10 milyon kişi sandığa gidecek. 440 bin kişinin ilk kez oy kullanacağı seçimlerde, herhangi bir partinin tek başına hükümet kurma ihtimali düşük görünüyor.

Seçimlerden çıkan sonuçların Türkiye - Yunanistan ilişkilerine nasıl etki edeceği de merak konusu. 

Dünyanın en sert sigara yasağı İngiltere'de oylanacak Dünyanın en sert sigara yasağı İngiltere'de oylanacak

Yunanistan'daki Ethnos gazetesinden Ioanna Kleftogianni, Independent Türkçe'ye "Seçim sonuçları ne olursa olsun Yunan hükümetinin Türkiye'ye yaklaşımında büyük değişim yaşanmasını beklemiyorum" değerlendirmesini yapıyor.

27 partinin katılacağı seçimlerde, ön plana çıkan partiler arasında Başbakan Kiryakos Miçotakis liderliğindeki Yeni Demokrasi, ana muhalefetteki Aleksis Çipras'ın Radikal Sol İttifak'ı (SYRIZA) ve Nikos Androulakis'in liderliğindeki Panhelenik Sosyalist Hareket-Değişim Hareketi (PASOK-KINAL) ittifakı yer alıyor.

Yeni Demokrasi üstünlüğünü korumak istiyor

İktidardaki merkez sağ Yeni Demokrasi, 300 sandalyeli mecliste 158 milletvekiline sahip. 

Muhafazakar partinin seçim vaatleri arasında yüzde 4,5 oranındaki enflasyonun 2025'e kadar yüzde 2'ye düşürülmesi ve vergilerde indirim uygulanması yer alıyor.

Ayrıca ortalama aylık ücretlerin 2023-2027'de yüzde 25 artışla 1170 eurodan 1500 euroya çıkarılması, asgari ücretin de 780 eurodan 950 euroya çıkarılması planlanıyor. 

Miçotakis, geçen yıl yüzde 12,7'ye yükselen işsizlik oranının 2027'ye kadar yüzde 8'in altına düşürüleceğini de vaat ediyor.

Parti, 2024-2027 programının toplamda 9,1 milyar euroya mal olacağını bildirdi.

Güvenlik meselelerini ön planda tutan Miçotakis, özellikle düzensiz göçmen akışını engellemek için Türkiye sınırına çekilen duvarı uzatacağını da söylüyor.

Nisanda Avrupa Birliği'nden de duvar için fon isteyen lider, 2026'ya kadar yapıyı 100 kilometreye çıkarmayı planlıyor. Çelik duvarın maliyetiyse yaklaşık 100 milyon euro.

Araştırma şirketlerinin düzenlediği anketlerde Miçotakis'in partisi birinci sırada yer alıyor.