Marmara depreminin üzerinden 24 yıl geçmesine karşın kentsel dönüşüm adına bir iki küçük proje dışında hiçbir adım atılamayan, yapı stokunu yenileleyemen Sakarya'da artık deprem sonrası senaryoları konuşulmaya başlandı. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) bünyesindeki Çevre ve Şehircilik Komisyonu, dünkü toplantısında Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşananların ışığında olası bir deprem sonrasında kurtarma çalışmalarının nasıl yürütülmesi gerektiği tartışıldı. 

SATSO'dan yapılan açıklamaya göre, yeni dönemde M. Tuncer Acan’ın Başkan, S. Gamze Ergene ve Çetin Kahya’nın da Başkan Yardımcısı görevini yürüteceği komisyon, son toplantısında Sakarya’nın depreme hazırlık süreci ve halkın bilincinin artırılmasınına yönelik çalışmalar üzerinde durdu. 

Arifiye'de trafik kazası: 1 ölü 2yaralı Arifiye'de trafik kazası: 1 ölü 2yaralı

Başkan M. Tuncer Acan, Kahraman Maraşmerkezli depremlerde yaşanan sıkıntılara işaret ederek, Sakarya için şunları önerdi:

 “Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler başta olmak üzere ülkemiz genelinde yaşanan depremlerde şehirlerin girişlerindeki ana arterler üzerindeki çok katlı binaların depremde yıkılması sebebiyle şehirlere lojistik desteklerin ulaşma zorlaştığı, müdahale ve desteklerin de geç ulaştığını gözlemliyoruz. İlimizin ana giriş arterleri olan Adnan Menderes Caddesi, Palmiye Caddesi, Sakarya Caddesi gibi şehrin ve ilçelerin giriş çıkışında bulunan yüksek katlı binaların en fazla üç katlı olması deprem sonrası için de ciddi önem taşıyor.

Şehrimizin girişinde yaşanan trafik yoğunluğu sebebi ile olası bir deprem senaryosunda kullanılamaz hale gelmesi muhtemeldir. Bu sebeple Adnan Menderes Caddesindeki SEDAŞ kavşağının kaldırılması yoğunluğu ve sıkışıklığı azaltacaktır. Alternatif çözümler üreterek şehrimizin girişlerini açık tutmalıyız.

Halkımız deprem gerçeğiyle yaşıyor ancak deprem sırası ve sonrasında ne yapacağı bilincine çok sahip değil. Bu nedenle her mahalle için deprem sonrası senaryolar ile acil toplanma alanlarını kapsayacak şekilde tatbikatlar yapılması bu bilincin oluşmasında ciddi katkı sağlayacaktır.

11 ilimizi etkileyen bu acı afetin ardından koordinasyonun önemini çok iyi bir şekilde gördük. Kısa sürede büyük dersler alıp depreme yönelik en ufak hazırlık bile birçok can ve malın zarar görmemesine sebep olacaktır. Deprem sonrası süreçte vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması adına acil toplanma merkezlerine tuvalet ve duş gibi hizmetlerin hazır olarak tutulması da deprem sonrası süreçte fayda sağlayacaktır.

Odamız, depremin ilk dakikasından itibaren en çabuk koordine olan ve bölgeye en çok yardımı gönderen kurumların başında geliyor. Çevre ve Şehircilik Komisyonu olarak bizler de şehrimizin depreme hazırlığı konusunda atılacak her adımı destekleyecek, ilgili tüm kurumlarla iletişimde olacağız.”