Şakal Müzik Topluluğu, 2019’dan bu yana müzik alanında çalışmalarını sürdürüyor. İstanbul Gazi Mahallesinde bulunan Şair Abay Konanbay Anadolu Lisesi bünyesinde kurulan Şakal Müzik Topluluğu, üye öğretmenler Ruşen Gökçe, Dilan Özgün ve Gökhan Parlaktaş’tan oluşuyor. Topluluk, adını ilk olarak 22. Fizy Liseler arası müzik yarışmasında Ali Ekber Çiçek’in Haydar Haydar eserini kendi üslubu ile yorumlayarak duyurdu. Bu yıl 24’üncüsü düzenlenen Türkiye liseler arası müzik yarışmasında İranlı müzisyen grup Kamkars’ın seslendirdiği Kürtçe ezgi olan 'Xoş e Hewraman' eserini kendi üslubu ile yorumlayarak listelerde yerini aldı. Şakal Müzik Topluluğu birincilik ödülünü kazandıklarını duyurdu.

Şakal Müzik Topluluğu üyelerinden öğretmen Ruşen Gökçe, toplulukla ilgili şu bilgileri paylaştı: “Seçtiğimiz eserler kültürel müziğin, Dünya popüler müziği ile olan ilişkisini irdelediğimiz ve okumalarının yapıldığı bir sürecin ürünleridir. Bunu okulumuz Şair Abay Konanbay Anadolu Lisesi bünyesindeki müzik atölyelerinde birbirinden değerli öğrenci ve öğretmenlerimizle şekillendirdik.”


‘MÜZİK TOPLUMLAR İÇİN ORTAK BİR İFADE ARACI’

Şakal Müzik Topluluğunda vokalde olan İrem Dülek, “Okula gelmemle birlikte toplulukla tanışma fırsatı buldum. 4 yıldır okulda müzik öğretmenlerimizin oluşturdukları atölyeler de müzik eğitimimi hem teorik hem de sosyolojik boyutuyla devam ettiriyorum. Çalışma sürecimiz çok keyifli bir şekilde devam etti. Müziğin bütün toplumlar için ortak bir ifade aracı olduğunu düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

‘KENDİMİ ÖZGÜR HİSSETTİĞİM DEĞERLİ BİR ALAN’

Vokal ve back vokalde yer alan Civan Yucer, sevincini şöyle dile getirdi: “Sanat ve sanatçı benim için sadece işinde iyi olan değildir. Görünmeyeni gösteren, ötekileştirileni gözler önüne serendir. Farkında olan ve fark ettirendir. Susmayan, susturulana ses olan, yaşayan, yaşatan, gösterendir. Ben bu prensiplere her zaman sadık kalmaya çalıştım. Şakal Müzik Topluluğu ile tanışmam lise hayatımın başlaması ile gerçekleşti. Bizden önceki jenerasyonların bıraktıklarıyla üstüne koyarak yolumuza devam ettik. Sanatla ilgilenmenin ve müzikle uğraşmanın bana iyi geldiğini fark ettim ve kendi yeteneklerimi keşfettiğim bir yer benim için Şakal Müzik Topluluğu. Kendimi özgür hissettiğim değerli bir alan. Farklılıklara açık, hoşgörülü. Sanatın, müziğin evrenselliğini savunduk hep ve bunu uygulayarak ortaya koyduk. Liseler Arası Müzik Yarışması da bunun örneklerinden biridir. Çok sevinçliyiz. Destek veren herkese teşekkürler.”