Bu sütunlarda zaman-zaman sizler ile paylaştım. 1. derece deprem kuşağında yer alan Sakarya’da olası bir depreme karşı yeterli hazırlığın olmadığını düşünüyorum. Örneğin bir ciddi deprem anında mahallenizde nerede toplantı noktası oluşacağını, ilk sağlık müdahaleleri için nereye başvuracağınızı biliyor musunuz? Kimsenin pek bildiğini sanmıyorum. Bu konudaki eksikliği Serdivan Belediye Başkanı Osman Çelik gidermek için ilk adımı attı.
Serdivan’ın 24 mahallesinin 24’ünde de bir afet noktası oluşturacaklarını ifade eden Başkan Çelik, “İçerisinde jeneratörü olan, afet cihazları olan alanlar oluşturacağız. Afet Merkezimize talimat verdik. Deprem bölgesinde olan bir iliz, hazırlıklı olmalıyız”
Bence Başkan Çelik’in bu düşüncesi olumlu bir gelişme. Diğer belediyelerimizde de benzeri çalışmaların yapılmasını umuyorum.
Sapanca Gölü deniz!..
Kocaeli Belediyesi , İzmit’in içmesuyunu sağlayan Yuvacık Barajında su seviyesinin düşmesi üzerine Sapanca Gölü’nden su almaya başladı. İzmit Belediyesi Sapanca Gölü’ne çekmiş boruları alabildiği kadar su çekiyor. Kimsede kendilerine ne yapıyorsunuz? Ne kadar su alıyorsunuz? Diye sormuyor. Bunun en büyük nedeni ise Sapanca Gölü’nün sahipsizliği. Daha önceleri Sapanca Gölü’nden İPRAŞ’ta su alıyordu. O zaman Sakarya’daki sivil toplum kuruluşları şöyle bir tozu dumana katıyor görüntüsü vermişler. Sonuçta aldıkları davet üzerine TÜPRAŞA giderek iş tatlıya bağlanmıştı. Çünkü aradan geçen süre zarfında TÜPRAŞ kendi kullanma suyunu kendisi artezyen kuyularından temin etmişti.
Şimdi sıra İzmit Sular İdaresi ‘İSU’ da. Şehre su verin Yuvacık Barajında su seviyesi düşünce Sapanca Gölü’nden Yuvacık Barajını takviye etmeye başlamışlar. Tabi ki İzmit halkı susuz kalacak değil, gerekirse Sapanca Gölü’nden su alacaklar. Ancak ne kadar alacaklar? Kimden izin alacaklar belli değil. Çünkü Sapanca Gölü’nün sahibi yok. Zamanında Sapanca Gölü koruma yasası çıkmadığı için şimdi böylesi durumlar ile karşılaşmamız çok doğal. Ama nereye kadar. Bugün Sapanca Gölü’nün su seviyesinin tehlikeli bir noktaya geldiğinde ne gibi önlemler alınacağını bilen bir kurum veya kuruluş var mı? Yok.. Bu durumda isteyen Sapanca Gölü’nden istediği kadar su alabilir. Alıyor da. Zaman içinde Sapanca Gölü’nün su kaynağı tehlikeli seviyeye düşerse ilimizin su ihtiyacının karşılanması için bir B planımız var mı? Bir ara Akçay Deresinden su alınması ile ilgili bir çalışma vardı. Şimdi o çalışmanın sonuçlarının ne olduğunu bilmiyoruz. Bilemiyoruz.
Sonuçta Sapanca Gölü için zamanında özel bir koruma yasası çıkması için yapılan girişimler sonuçsuz kaldığında , bu ve buna benzer olumsuzluklara boyun eğmek zorundayız.
Benimkisi merak, şehrimizin tek içme suyu kaynağı olan Sapanca Gölü’nden İSİ su almak için acaba Sakarya Valiliğinden bir izin aldı mı? Gerçi gördüğün kadarı ile Sakarya Valiliğinin böyle basit konular ile pek ilgilendiği yok. Varsa da biz pek bilmiyoruz.