Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Murat Emir, tıbbi cihaz sektöründe yaşanan sorunlara dair açıklamalarda bulundu. Kamunun ödenmeyen tıbbi cihaz borcunun 6 milyar TL'ye ulaştığını söyleyen Emir, iktidarı yıllardır uyarmalarına rağmen bunların dikkate alınmadığını ve sorunun katlanarak arttığını dile getirdi. 

6 milyar TL’yi bulan borçların vadesinin de neredeyse bir yıla ulaştığını ifade eden Emir, 2 yıldır hiç ödenmemiş borçlar olduğuna da dikkat çekti.

'KURUMLARIN BİRBİRİNDEN HABERİ YOK'

Tıbbi cihaz satan şirketlerin devlete verdikleri ürün ya da cihazın parasını alamadıklarını, bu nedenle de hem cihaz tedarik edemez hem de ürün üretemez hale geldiklerini söyleyen Emir, "Son olarak birçok tıbbi cihaz tedarikçisi, üniversite hastanelerine ürün ve cihaz vermeyi durdurmak zorunda kaldı. Üstelik kurumların da birbirinden haberi yok. Alacaklılar Sağlık Bakanlığı'na gidiyor, top Maliye Bakanlığı'na atılıyor. Maliye'ye gidiyorlar, ‘SGK’ye gidin’ yanıtı alıyorlar. SGK’ye gidiyorlar, SGK de ‘Biz paranızı hastaneye ödedik, git hastaneden al’ diyor. Bazı hastaneler de SGK’den temin ettikleri ödenekleri, ek bina yapmak için ya da başka ihtiyaçları için kullanıyor. Çünkü onlar da merkezi hükümetten yeteri kadar ödenek alamıyor" dedi.

6 ayda 6 bin çocuk işsizlik ödeneği için başvuruda bulundu 6 ayda 6 bin çocuk işsizlik ödeneği için başvuruda bulundu

Evrensel'in aktardığına göre Emir, sık kullanılan ve en gerekli ürünlerin Sağlıkta Uygulama Tebliği (SUT) fiyatının güncellenmemesine ilişkin de konuşarak, "Sektör temsilcileri yetkililere bazı usulsüzlükleri bildiriyor ama yetkililer, ‘Nerede yapıldıysa bulun belgeleri bize getirin’ diyor. İnsanlar işi gücü bırakıp hafiyelik mi yapacak? Bunları tespit etmek devletin işi değil mi? Öte yandan yurt dışından getirilen malzemelerin patentini almış gibi gösterip, merdiven altı üretim yapanlar var. Bunlar da Sağlık Bakanlığı'na şikayet ediliyor ancak bunlarla ilgili de sağlıklı bir soruşturma süreci yürütülemiyor. Sektör temsilcileri bu durumda Türkiye’deki bütün CE belgelerinin iptal edilme tehlikesiyle karşı karşıya kalındığına dikkat çekiyor" ifadelerini kullandı.

PROTEZ SORUNU

Bir başka sıkıntının da protezlerin doğru ham madde ile yapılmaması olduğunu ifade eden Emir, "Sanayi ürünlerinde kullanılan parçalardan protez yapılıyor. Hastanın üzerinde en az 10 sene kalması gereken parça, 6 ay dayanmıyor. Hasta 6 ay sonra tekrar başvuruyor ve tekrar ameliyat gerekiyor. Hem insanlar sağlığından oluyor hem kamu kaynakları savruluyor. Sağlık sistemi içerisinde her şey birbirine girmiş durumda" diye konuştu.