Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Meclisi’nin önceki gün gerçekleştirilen Nisan ayı toplantısına tarımda yaşanan kriz damgasını vurdu.
Toplantıda söz alan sektör temsilcileri üreticiye verilen devlet desteğinin artırılmasını istediler.

GİRDİ MALİYETLERİNDEKİ ARTIŞ
Toplantıda söz alan 1. Meslek Komitesinden Turgay Çelik, “Dünya’da tarımda ciddi bir kriz var ve devam ediyor. Bunun sebebi tamamıyla girdi maliyetlerinin yükselmesidir. Gübre, mazot vb. maliyetler kat kat artmış oranda” dedi. 
Çiftçilerin  ciddi anlamda zorlandığını ve  arazisini boş bırakmayı düşündüğünü ifade eden Çelik, “Ekimlerde ve satın alımlarda da büyük bir sorun var. Sübvansiyon yapılması ve sanayici firmaların depolama alanına ihtiyaçları var. Karasu’da ciddi bir depolama yer ihtiyacı var. Tarımsal faaliyetlere, işlemeye yönelik işlere yatırım yapılması, devletimizin bu konulara daha fazla teşvik vermesi gerekiyor. Toprağımız var, ekecek gücümüz var. İyi bir planlama ile altından kalkabiliriz” diye konuştu. 

YEM VE GÜBRE SORUNU
22. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Bülent Yazar, “Tarımda ana sorun yem ve gübredir. Çiftçilerimiz et ve sütten kazandıkları parayla yem maliyetlerini karşılayamıyor. Kıymetli süt inekleri maalesef kesime gönderiliyor. Devletin yeni yatırıma destekten önce çiftçilerimizin mevcut durumunu korumaya yönelik çalışmalar yapması gerekiyor. Sakarya’da tavuk ve büyükbaş hayvan üretiminden doğan ciddi bir gübre üretimi var. Bunları işleyecek tesisler yapılması gerekiyor. Girdi maliyetlerini aşağıya düşürebilir.” ifadelerini kullandı. 

TARIM DUVARA TOSLADI
14. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Hasan Çakır, “Tarım maalesef ülkemizin kanayan yarasıdır. İç Anadolu’da buğday üreten arazi dönüm fiyatları 1 ile 5 bin TL arasında seyrediyor. Bir hesap yaptığımız zaman çiftçi 1 dönüm yere en az 3500 TL masraf etmesi lazım. 3 bin TL dönümü olan bir araziye 3500 TL yatırım kimse yapmaz. Tarım duvara tosladı. Bu iş devlet politikası olması gerekiyor. Önümüzdeki yıllarda gıda ile ilgili her sektörde fiyatlar kat kat artabilir. Basit bir konu değil” dedi. 

SUÇ KÖYLERİ ŞEHİR YAPANLARIN
29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, “Tarım konusunda canımız yanıyor. Yurtdışından ürünler geliyor, hazır kullanıyoruz. Topraklarımız boş kalıyor. Köyleri şehir yapanların suçudur bu. Köylüler bile üretmeden hazır alıyorlar” dedi.