Metal iş kolunda toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başlıyor Metal iş kolunda toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başlıyor

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) üyeleri, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun (ÖMK) iptali için topladıkları imzaları Meclis’e sunmak için Meclis Çankaya Kapısı’nda bir araya geldi.

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, “özel oturum” ve ‘Yeni Yasama Yılı’nın açılışı gerekçesiyle Meclis’e girişi yasakladı. 

Meclis önünde açıklama yapmak isteyen sendika üyelerine ise polis izin vermedi. Polise tepki gösteren Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, “Meclis’te vekillerimiz var ama millet olamıyor" diyerek tepki gösterdi.

MA’nın haberine göre; ardından sendika üyeleri  Madenci Anıtı’na yürüdü. Madenci Anıtı önünde yapılan açıklamaya, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Başkanları Mehmet Bozgeyik ve Şükran Kaplan Yeşil, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri, sivil toplum ve meslek örgütü temsilcileri katıldı. 

"Danıştay düzeltmek zorunda"

Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, ÖMK’nin iptal edilmesi için toplanan on binlerce imzanın Meclis’e teslim edilmesi amacıyla bir araya geldiklerini belirtti ve şöyle dedi: “ÖMK’ya itirazımızı dile getiren on binlerce öğretmenimizin imzasını TBMM başkanlığına vermek için kapısındaydık.

"Bunu bugün burada kapının önünde yapamadık ama açıklamamızı burada yaptık ve salı günü TBMM'de olacağız. Yapılan yanlışın düzeltilmesi talebiyle onlara imza kampanyamızın hazırladığı onlarca dosyayı teslim edeceğiz. Yasama görevini yapmak, bu yanlışı düzeltmek durumundalar. Anayasa Mahkemesi, Danıştay bu süreci düzeltmek durumunda.”

 "Eğitimde niteliği düşürecek bir yasa"

Kanunun, eğitimde niteliği düşüreceği ve öğretmenler arası hiyerarşi yaratacağını belirten Kurul, şunları söyledi: “ÖMK Anayasa'ya aykırı. Uluslararası sözleşmelere uygun olmak zorunda oysa bu günkü yasa öğretmenlerin statüsü tavsiyesi aykırı bir biçimde çıkarılmış bir yasadır. Bu şu anlama geliyor.

“Genç öğretmenlerin içinden kendilerine yakın olanları seçmeye çalışarak, bir siyasal kayırmacılığın, yandaşlığın önü açılacak. Öğretmenlerimiz yoksulluk sınırının altında yaşamını sürdürmek zorundalar. Kapsamlı, bütünsel, uluslararası bir yasaya ihtiyaç var. Eğitimin gerçek sorunlarını gören bir yasaya ihtiyaç var.” 

Kurul, son olarak 15 Ekim’de Ankara Tandoğan Meydanı’nda ÖMK’ye karşı yapacakları mitinge katılım çağrısında bulundu.

Açıklama, oturma eyleminin ardından sona erdi.