Bolu'da meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki depremin ardından Prof. Dr. Ahmet Ercan, Prof. Dr. Okan Tüysüz, Prof. Dr. Bülent Oruç ve Prof. Dr. Şükrü Ersoy değerlendirmelerde bulundu.

 NTV canlı yayınında konuşan Prof. Dr. Okan Tüysüz, bölgede daha büyük bir deprem olmasını beklemediğini belirterek, "İstanbul ile hiç alakası olmayan bir deprem. Başka bir depremi tetiklemesi gibi bir durum söz konusu değil" dedi.

Tüysüz şunları söyledi:

"Bu Kuzey Anadolu Fayı'nın ana kolu değil. Ona paralel kuzeyde küçük kol üzerinde meydana gelen bir deprem. Çok hissedildiğine göre sığ bir deprem. Hemen arkasından gelişen bir tane daha deprem oldu. 1,9 ve 1,8. Panik oluşturabilecek bir deprem değil. Orada büyük deprem oluşturabilecek bir fay yok. Küçük kırıklar var. Bolu Elmalı civarında daha önce kırılmamış bir fay var. Önce burada olduğunu düşündüm ama değil. Bu daha kuzeyde."

Türkiye askerî harcamalarda dünya 22'ncisi Türkiye askerî harcamalarda dünya 22'ncisi

ERCAN: 5-6 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM ÜRETMESİNİ BEKLİYORUM

Depremin ardından tv100'e açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ahmet Ercan, önemli değerlendirmelerde bulundu. Ercan, bölgenin 6,4 büyüklüğünde bir depreme gebe olduğunu söyledi.

Bolu'nun bağlı olduğu fayın kırılmasını beklediklerini dile getiren Ercan, "Deprem sırası Doğu'ya doğru kayarsa, Bolu'nun bulunduğu kesim yeni bir deprem üretirse eğer bu sürpriz olmaz. Düzce depreminin üretmediği bir deprem açığı vardır. Bunun da 5-6 büyüklüğünde bir deprem üretmesini bekliyorum" dedi.

'BOLU 6,4'LÜK BİR DEPREME GEBE'

Maraş merkezli depremler sonrası Türkiye'nin diken üstünde olduğunu anımsatan Ercan, Bolu'da gerçekleşen 4,8 büyüklüğündeki depremin o bölgede bir gerginlik biriktirmekte olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Bolu'daki depremin yıkıcı olmadığını sözlerine ekleyen Ercan; şöyle devam etti:

"Bolu 6,4'lük bir depreme gebedir. Ama elimizde her an olabilir diye bilimsel bir bilgi yok."

BOLU'DAKİ DEPREM MARMARA DEPREMİNİ TETİKLER Mİ?

Deprem felaketlerinin ardından gözlerin çevrildiği İstanbulla ilgili de konuşan Ercan, Bolu'daki 4,8'lik depremin Marmara depremini tetikleyip tetiklemeyeceği sorusuna yanıt verdi.

Ercan, "Küçük depremler hiçbir zaman büyük depremleri tetiklemez. Küçük depremler ancak büyük bir depremin yakınlaşmakta olduğunu gösterir. Bolu'daki depremin Kuzey Marmara'da bir deprem üretmesi mümkün değil."

'KUZEY ANADOLU FAY ZONU BÖYLE 500 YIL BEKLEMİYOR'

Deprem Bilimci Prof. Dr. Bülent Oruç, Haber Global ekranlarında Bolu'daki 4,8'lik depremi değerlendirerek Kuzey Anadolu Fay Zonu'na ilişkin uyarıda bulundu.

Bolu'daki 4,8'lik depremi değerlendiren Oruç, "Kuzey Anadolu Fay Zonu'nu unutuyoruz. Kuzey Anadolu Fay Zonu, Doğu Anadolu Fay Zonu'na göre çok daha fazla kayma hızı olan, çok daha hızlı deforme olan, çok daha fazla yıkıcı deprem üretme potansiyeli olan fay zonu olmasıdır. Bakın Doğu Anadolu Fay Zonu'nda 500 yıldır birikin Kahramanmaraş Türkoğlu sismik boşluk bölgesinin bu enerjiyi boşaltmasıyla birlikte 7.7'nin, 7.6'nın ve sonrasında 6.4'lerin oluştuğunu söylemiştik ya ama bu Kuzey Anadolu Fay Zonu böyle 500 yıl beklemiyor" ifadelerini kullandı.

'24 YILDIR SÜREN BİR GARİP SESSİZLİĞİ VAR'

Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun 83 yılda çok sayıda yıkıcı deprem ürettiğini belirten Oruç, "Kuzey Anadolu Fay Zonu 1999'dan bu yana 24 yıldır süren bir garip sessizliği var. Bunu atlamayalım. Nerede olacak, nasıl olacak, hangi büyüklükte olacak, hangi zamanda olacak ne olur bu soruları sormasın vatandaşlarımız. Çünkü henüz sismoloji bilimi böyle mutlak zaman bilgisi vermek zorunda değil." dedi.

'İKİ UCUNDA GELECEKTE YENİ DEPREMLER BEKLENEBİLİR'

CNN Türk'e konuşan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, 4.8'lik depremi değerlendirdi. Ersoy'un açıklamaları şöyle:

"1999'da art arda iki tane deprem olmuştu. Bir tanesi Kocaeli depremi 7.4, bir de Düzce depremi olmuştu 7.2. Düzce depreminin yaratan fayın bir ucu doğudaki ucu Bolu Dağı'na kadar gelmişti. Ve bizim bilgilerimiz teknik olarak şunu söyler; Bir bölgede deprem olmuşsa depremi yaratan fayın fay boyunca rahatlamış olur ve orada uzun bir süre deprem olmaz. Ama iki ucunda gelecekte yeni depremler beklenebilir. Gergin yerler oralardır."

'ARTÇILARI TAKİP ETMEKTE FAYDA VAR'

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tolga Bekler de, "Kuzey Anadolu Fayı'nın Bolu-Adapazarı oldukça farklı segmentlerinde kollarında olan depremlerden bir tanesi... Bölgede çok sayıda aktif fay olarak nitelendirdiğim fay sitemleri var. Onlardan bir tanesi çalışıyor. Bu da normal karşılanacak büyüklükte bir deprem. Bölgenin tektonik olduğunun da bir göstergesi. Kırsal alanda çok küçük bir hasar büyüklükte bir deprem. Belli bir süre artçıları takip etmekte fayda var. Daha büyük nitelikte bir depremin gözlenebilir herhangi bir niteliği görünmüyor" dedi.