Tayland senatosu, ülkenin Güneydoğu Asya'da eşcinsel evliliği tanıyan ilk ülke olmasının önünü açan tarihi evlilik eşitliği yasa tasarısının son okumasını onayladı.

Tasarı neredeyse tüm üst meclis milletvekillerinin desteğini aldı ve Kral'ın onayı için saraya gönderilecek. Kanun, kraliyet gazetesinde yayınlandıktan 120 gün sonra yürürlüğe girecek.

18 yaşındaki aktivist Plaifah Kyoka Shodladd, "Hepimiz gerçekten heyecanlıyız. Bütün dünyanın bizi desteklediğini hissedebiliyorum" diye konuştu. 

Tasarı, Senato'nun 152 üyesinden 130'unun onayıyla, 4'ü aleyhte ve 18'i çekimser oy kullanarak son okumasını geçti.

İsrail 100 uçakla Lübnan'ı bombaladı İsrail 100 uçakla Lübnan'ı bombaladı

Plaifah, kampanyacıların sosyal medyada Fransızca, İspanyolca ve çeşitli dillerde olmak üzere dünyanın dört bir yanından destekleyici mesajlar aldığını ifade etti. 

Tayland, Asya'da Tayvan ve Nepal'den sonra eşcinsel çiftlerin evlenebildiği üçüncü, Güneydoğu Asya'da ise ilk ülke olacak. 

Yeni mevzuat, "erkek", "kadın", "koca" ve "karı" ifadelerini "eş" ve "kişi" gibi cinsiyet ayrımı gözetmeyen terimlerle değiştirecek. Çiftler evliliğe eşit erişimin yanı sıra evlat edinme, sağlık ve miras gibi alanlarda da aynı haklara sahip olacak. 

Mevzuatta sunulan haklar trans bireyler için de geçerli olacak; ancak kampanyacılar, yasal olarak doğumda atanan cinsiyetlerine göre tanınacaklarını söyledi. Aktivistler Tayland'da bunu değiştirmek için cinsiyet tanıma yasasının çıkarılması için de baskı yaptıklarını belirtti. 

Plaifah, “Tayland bir eşcinsel cenneti olarak bilinmesine rağmen hiçbir zaman eşcinsel insanlar için gerçek bir cennet olmadı. Ancak bu tasarıyı elimize aldığımızda pek çok kapı açılacak” dedi. 

Editör: Tuncer Kalaycı